KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. december 27., hétfő

Keressük a napot!

Egész délelőtt havazott, csak délután állt el a hóesés. Sokadik kört tettem a hólapáttal az udvaron, amikor észrevettem a sárga felhőkön átderengő fényt. Nézzük meg a naplementét! - hívtam a páromat egy kis romantikus autózásra. Alig indultunk el, az égitest máris elbújt egy nagy sötét felhő mögött. Csalódottan mentünk tovább, de azért még reménykedtünk.
És valóban: a felhő alól hamarosan előtűnt a vörös korong. Éppen jókor! Megálltam és a kocsi mellől kezdtem fotózni.

Hótaposó csizmám jó szolgálatot tett, amikor a mély hóban leereszkedtem az út menti völgybe, hogy néhány nádszálat komponáljak a képbe.

Mire visszaértem a kocsihoz, a nap már a látóhatár alá bukott.



Tán egy perc sem telt el és már alig látszott valami a napkorongból. Akkor még fel sem tűnt az alakuló égi jelenség.

Párszáz méterrel odébb viszont már teljes pompájában csodálhattuk a különleges naposzlopot. Azelőtt sosem láttam még ilyet!

Érdemes volt abbahagyni a hólapátolást - azt a hazatérésünk után is ráértem befejezni - mert ismét gyönyörűséget láttunk. Jó lenne mindig így megérezni és kihasználni a kínálkozó ritka lehetőséget, hogy az egyhangúság unalmából kiszakadva lélekemelő élményeket élhessünk át! Amíg még lehet...

4 megjegyzés:

  1. De szép naplemente képeket készítettél!
    Megint lopok belőle!

    VálaszTörlés
  2. Nem kell lopnod, adok szívesen. :)

    VálaszTörlés
  3. Tegnap elfelejtettem megjegyezni, hogy a pompás "naposzlop" valóban nagyon különleges. Én sem láttam még ilyent, be is mentettem a "Meteorológia" albumomba.

    VálaszTörlés
  4. Pár éve, ugyancsak decemberben egy fenséges "melléknap"-ot láttam és fotóztam. Ilyenkor mindig szerencsés kitűntetettnek érzem magam.

    VálaszTörlés