KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2010. július 12., hétfő

A jégmadaras holtágnál



Már csak elmosódott emlékként él bennem a két évvel ezelőtti csodálatos időszak, amikor jégmadarakat fotózhattam és közvetlen közelről figyelhettem a frissen kirepült fiókák életét egy dunai holtágon. Tavaly már nem mutatkoztak a gyönyörű madarak és idén is kérdéses, hogy találkozhatom-e velük újra?
Szombaton reggel tájékozódó terepszemlét tartottunk Tamással a helyszínen. Az alábbi képen látszik a gát, rajta egy átfolyóval. Árvízkor itt átbukik a folyó, de most éppen megfelelő a vízmagasság. Az átfolyón csörgedezve oxigénnel dúsul a víz, sok a kishal és emiatt lenne ez gazdag zsákmánnyal kecsegtető vadászterülete a madaraknak.



A hatalmas, öreg nyárfák állják még a viharokat.


Végighaladtunk a parton, egészen a nagy Dunára vezető kijáratig.


Ez a tóvá kiszélesedő vízfelület volt a madarak kedvenc vadászóhelye.


A gáton és egy kövezésen át kijutottunk egy újabb ágra...


Innen már a Duna és a túlparton Vác templomai is láthatók.

Csendélet a vízparton...


Kagylóhéjak és kavicsok.



Jégmadarakkal sajnos, még átrepülőben sem találkoztunk, de nem adjuk fel a reményt...
Abban bízunk, hogy a vízszint állandósul és a madarak visszatalálnak az egykor kedvelt helyükre. Talán majd a fiókáikat is hozzák...
.........

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése