KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2020. november 11., szerda

Őszi képek

A koronavírus járvány második hulláma már javában zajlott. Nem találkozhattunk gyermekeinkkel, unokáinkkal és az egyhangúságot megtörendő, a gyönyörű napsütést kihasználva egy hortobágyi kirándulásra szántuk el magunkat. Elsőként a Vadasparkba látogattunk. A buszon maszkot kellett viselnünk, pedig rajtunk kívül csak egy kis gyerekes család utazott. Egy alkalmazott tájékoztatott bennünket a látnivalókról, a ligetes, fás kifutókban  látható állatokról, a röpdékben tartott madarakról. Meglepett a közlés, hogy a rókát ne a földön, hanem a fákon keressük. Meg is találtuk a ravaszdit, amint négy méteres magasságban, egy faágon sziesztázott. A kis fényképezőgépem volt csak nálam, de így is érdekes fotókat tudtam készíteni róla.




A délután a darvak keresésével telt, hiába, mert csak elvétve láttunk kisebb, távoli csoportokat. Este egy korábbról ismert, út menti megfigyelőhelyen vártuk az éjszakázó helyükre tartó darvakat. Egyetlen képet tartok bemutatásra érdemesnek az akkor készültekből.


Alábbiakban az erdei itatós lesemnél készült fotók láthatók. 


Csíz








Énekes rigó


Barátposzáta

Tüzesfejű királyka

Tüzesfejű királyka

Sárgafejű királyka

Egyik délután nagy örömömre végre bejött a régen látott egerészölyv is, méghozzá szép fényekben.





Ezután még több alkalommal vártam a madarakat az itatónál. Ismét sikerült néhány tükörképes fotó.





Énekes rigó


Csízek





Egy szép őszi délutánon a Mátrában jártunk és megcsodáltuk az arany ruhába öltözött erdőt.



Az itató vizét már hanyagolják a madarak, hiszen a bőséges esőből sok pocsolya képződött, a hidegre készülve viszont a magokat szívesen fogyasztják.







Lassan téliesre fordul az idő, jönnek majd a téli madarak. Egy kisebb fenyőrigó csapatot már láttam is. Jó lenne, ha meglátogatnának! Várni fogom őket a lesemnél.

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, üdítő volt látni, olvasni.
    Szerintem itt lenne az idő egy kiadványra gondolnod, ahol a képeidet a történetekkel ízesítheted.????

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska! Örülök, hogy benéztél és tetszésedről biztosítottál. Van (volt) már egy ilyen kiadványom a családtagjaim, ismerőseim részére. Köszönöm az ösztönzést.

      Törlés
  2. Válaszok
    1. Örülök, hogy elnyerték a tetszésedet. Köszönöm az elismerést.

      Törlés