KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2019. május 22., szerda

Ennyi volt a rókázás?

Ma egész nap esik az eső és erős szél fúj, emiatt nem jutok ki a terepre. A fotózás helyett mi mást tehetnék, összefoglalom az idei "rókázásaimat".
Tíz éve járok májusban a megszokott kotorékhoz és egy-két év kivételével mindig láttam ott kölyköket. Volt olyan esztendő, amikor bőségesen szolgáltak élményekkel, máskor meg alig valamivel. 
Az évek során rejtélyes eltűnésekkel és megkerülésekkel találkoztam itt. Bebizonyosodott, hogy a róka mama már kicsi korukban kicsalogatja kölykeit egy közeli nádas rejtekébe. Oda persze csak az erősebb és bátrabb kicsik merészkednek, a gyengébbek a rókavárban maradnak. Ezek, ha ki-kijönnek is, nagyon félénkek, visszahúzódóak. Arra is volt már példa, hogy váratlanul az összes kölyök visszatért  éjszakázni a biztonságosabb üregbe, vagy azt akár még játszótérként is használták. Ez a magyarázata annak, hogy néha csak egy-két visszamaradott ifjú bátortalankodik a rókavárnál, másnap meg már az alom összes kölyke ott hancúrozik. Ez a kotorék és kis lakói sok borsot törtek már az orrom alá (igaz, örömöt is bőven okoztak). Hogyan lehet őket megpillantani? Erre nincs biztos recept, a fotós sikeréhez egyetlen módszer vezet: minél több időt tölteni a helyszínen.
Nos, az idén már több alkalommal sok-sok órát üldögéltem rókákra várva, de csupán két aprókát sikerült lencsevégre kapnom, azokat is olyan magas fűben, hogy alig látszottak.



Egy esős éjszaka utáni korai órán éppen a kotorék felé tartottam, amikor megpillantottam a magas lucernában egy sompolygó felnőtt róka alakját. Gyorsan előkaptam a fényképezőgépemet és vártam az alkalmat, hogy lefotózhassam. A róka alig tíz méternyire haladt el mellettem, de nem vett észre. Átvágott a diófáson, még mindig fotózhatatlan takarásban, aztán az előző nap lekaszált lucernaföldre tartott. Óvatosan követtem és a fák takarásából fényképeztem, amint a rendek között keresgél élelem után.


Fiatal kan róka, nyilván a kölykök apja. - állapítottam meg. Bundáját átáztatta a vizes növényzet.


A gép kattanására felém nézett, de a fa mögött nem láthatott és a szélcsendben szagot sem foghatott.


Nyugodt maradt és zavartalanul könnyített magán.


Valamit hallott, ezért hátranézett. Örültem, hogy fesztelenül viselkedett és szépen pózolt.


Hát még, amikor vakarózni kezdett!


Ki tudja, mit talált a növényzet alatt, de jóízűen eszegetett.


A távoli zaj ismét felkeltette a figyelmét. Feszülten figyelt.


Aztán megnyugodva folytatta a keresgélést.


Az a jobbról jövő gyanús zaj aztán végérvényesen megriasztotta és menekülésre késztette.


A nádas széléről még visszanézett, de végül eltűnt a szemem elől. 
Kis rókákat reméltem, felnőttel hozott össze a szerencse. Az se rossz!
Az eső pillanatnyilag is vigasztalanul hullik a szürkeségből. Lehet, hogy elmossa az idei rókás reményeimet? Majd elválik!

4 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy ismét remek történettel és képekkel jöttél, mégiscsak szerencséd volt a rókákkal egy kicsit. Úgy látom rengeteg türelem kell a fotózáshoz, de milyen fantasztikus nyugalom a természetben szemlélődni, és te visszaadod ezt az élményt. Akár Fekete István az erdőt járva, sok szép történetet írt, máig nagyon szeretem olvasni a regényeit.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régebben sokkal több élménnyel szolgáltak a kis rókák. Esetleg olvass vissza. Örülök, hogy tetszik a stílusom, de a nagy íróval nem vagyok egy lapon említhető. Köszönöm a figyelmedet.

      Törlés
    2. Persze, visszaolvasom a régebbi dolgaid is, de nem kommentelek oda, mert nincs kommentfalod, ahol észrevennéd.
      Majd jövőhéten jelentkezem, addig is jó barangolást! :)

      Törlés
    3. Látni fogom a megjegyzéseidet, mert rendszeresen ellenőrzöm az újakat.

      Törlés