KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2017. október 24., kedd

Két dámozás

Kezdő természetfotósként valóságos átok ült rajtam: a legnagyobb igyekezettel sem voltam képes dám szarvasokat fotózni. Azóta szerencsére baráti segítség révén változott a helyzet. Persze, így sem biztos, hogy egy bármilyen jól előkészített fegyvertelen vadászatról a kívánt zsákmánnyal sikerül-e hazatérnem. Különösen barcogáskor.

1) Nemrégen egy hivatásos vadász vitt el egy dámos területre. Alig foglaltuk el leshelyünket, máris biztató barcogást hallottunk a közelből. A sűrű növényzet miatt nem láttuk a bikát és ez a hosszú várakozás alatt sem változott. Megpróbáltunk közelebb férkőzni hozzá, de az állat természetesen jóval előbb vett észre bennünket, minthogy megpillanthattuk volna. Már messze járt, amikor lövéshez jutottunk. Csak ez a képrejtvény maradt emlékeztetőül. A kérdés: hol a bika?


Az összevissza forgó szél is ellenünkre dolgozott. Később egy második állatnak szinte csak az árnyképét tudtam megörökíteni az erős ellenfényben, kusza környezetben.


Némi kárpótlást pár muflon jelentett, melyek a közelünkbe kerültek.Csak estefelé láttunk dám teheneket a szemközti domboldalon, több száz méternyi távolságból.Ez a kaland a korábbi átkos éveimet idézte.

2) Másnap délelőtt viszont váratlan meghívást kaptam egy barátomtól, amelytől újraéledt a reményem, hogy végre láthatok és fényképezhetek majd barcogó bikát. 
Két órányi autózás után egy kis völgyben álcázottan foglaltunk helyet, szemben az erdővel, ahonnan erőteljes barcogás hallatszott. Vártuk, hogy megjelenjék a bika, amelyet még csak meg sem pillanthattunk.
Két muflon kos közeledett, de a feléjük fújó szél elárult bennünket.


A fák között már láttunk néhány dámot mozgolódni. lassan felénk indultak.


Lassan felénk indultak. Ez a három állat mintha összetartozna...


Valóban, váratlan szoptatásnak lehettünk tanúi.


A két borjú méretei látványosan különböztek. Talán nem is egyidősek?


Bár régóta reméltük, a bika megjelenése váratlanul ért bennünket.


Szétszéledő háreme összeterelésére rohant ki a barcogó helyéről.


A spanyol lovasiskola díszlépéseit idézve tetszelgett a teheneknek.


Egyben talán a lehetséges vetélytársaknak is jelezni akarta a jelenlétét és harckészségét.


Körbefordulva kereste az ellenfelet.


Az nem mutatkozott, sőt még más barcogás sem hallatszott.


Felénk is vetett egy fenyegető pillantást. Észrevett volna?Az erőfitogtatás után a figyelme ismét a tehenek felé fordult.Azok már a fák közé vonultak, csak egy bámész borjú figyelte a fenséges úr magakelletését.Még egy fenyegető kirohanás felénk, ...


... aztán a tehenek után indult.


A nőstények minden igyekezete ellenére faképnél hagyták, így a barcogó helyén folytatta szerelmi készültségének világgá kürtölését.


Itt egy kissé leült a történet, sokáig semmi sem történt. Aztán az erdőszélen feltűnt egy gím szarvas tehén.


Furcsa módon egyenesen felénk tartott.


Jó álcázásunknak köszönhetően nem ismert fel bennünket, csak gyanakodva figyelt, majd eltűnt a fák között.


Később még újra megláttuk, amint az őszi díszbe öltözött domboldalon a makkot szedegette.


Lassan alkonyodott és kezdett benépesülni a táj. Több felől hallottunk barcogást, aztán a bika is megjelent. Sajnos tőlünk távol zajlottak az események.Mivel a fény már végképpen elfogyott, mennünk kellett. Az erdőn viszont még csak ezután kezdődött el igazán a dám szarvasok szerelmi szertartása. Barátom jóvoltából ezúttal szerencsém volt: nem csak hallottam, de láttam is barcogást. Egyszer még talán viadalt is láthatok? Bár úgy lenne!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése