KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. július 3., vasárnap

Alig használt itató

Azt gondolnánk, hogy a madáritató a legbiztosabb, legtöbb élménnyel kecsegtető színhely egy fotós számára mostanság, a forró nyári napokban. Valami ismeretlen oknál fogva sajnos az én erdei tavacskám esetében ez nem így van. Pedig a korábbi években állandó madárjárást tapasztaltam itt, változatos fajokkal és karvalyok, sőt héják is gyakran felkeresték. Pirulva írom le: szinte már untam is őket! Talán megérezték ezt, megsértődtek és ezért kerülnek el mostanában?
Tavasz óta hordom a sekély medencébe a vizet, cserélem, ha bezöldül, megnyálkásodik. Keresem a vízbe hullott tollakat, mint a madarak fürdőzésének jeleit, de nem találom. Kijárok reggel, délben, délután és estefelé, de hiába üldögélek órákon át kis kunyhómban, alig látok betérőket. Ki érti ezt? 
Az alábbi képeket több alkalommal, a szó szoros értelmében arcom (és testem) verejtékének hullatásával szedegettem össze. :)

Madarak helyett kígyók látogatják a kis pocsolyámat? Egy vízisiklót már többször láttam arrafelé tekeregni és egyszer le is tudtam fényképezni. Talán nem is egy tanyázik ott és ők riogatják, tartják távol a szomjas kis szárnyasokat? 
Egyszer különleges vendégem volt: egy fiatal zöld küllő tért be hozzám néhányat kortyolni. Évekkel ezelőtt, csupán egy alkalommal történt ez meg, örültem hát az eseménynek. Csak azt sajnálom, hogy nem szebb fényeknél mutatta meg magát.
Azért remélem, megnő majd még a keletje az én "élménymedencémnek", ha beáll az igazi kánikula!
Hiszen a hosszú, forró nyár még előttünk áll.

4 megjegyzés:

 1. Érdekes... Nálam az itatónál egészen sok madár jön. Az erdőben valahogy jobban mozoghatnak. A zöld küllős képek nagyon tetszenek. Sok sikert az itatóhoz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a biztatást. Remélem, hamarosan nálam is visszatér a szokásos forgalom és vendégjárás.

   Törlés
 2. Nálam ugyanez a helyzet, ilyenkor nyáron pangás van. Szitakötő, miegymás rengeteg, madár alig-alig. Ezek szerint máshol is előfordul ez a jelenség... A zöld küllő fotók tetszettek a legjobban! :-)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a tapasztalatod megosztását. Ezek szerint egy cipőben járunk...Hát igen, a zöld küllő elég ritkán mutatkozik az itatónál, a képei hatásosabbak.

   Törlés