KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. január 4., hétfő

Az elmúlt évről

Egy évvel ismét öregebb lett a blogom, (milyen gyorsan öregszik?!) Most itt ülök a számítógépem előtt és azt a kérdést teszem fel magamnak, hogy milyen is volt a 2015-ös évem fotós szempontból? Nos, erre kapásból csak azt tudom válaszolni, hogy volt már jobb, de rosszabb is. 
Egy ritka természeti jelenség mindenképpen különlegessé tette: a március 20-i részleges napfogyatkozás, melyet magam is megfigyeltem és dokumentáltam, mivel sok ilyenre már nem számíthatok. :)






A Napot amúgy is szívesen fényképezem. Szeretem a napkelték és naplementék hangulatát, a csodás égi színjátékot, különösen madarakkal ékesítve. Az idei darvazáskor két olyan képet sikerült készítenem, melyekkel elégedett vagyok.



Nézzük az elmúlt évet abból a szempontból, hogy vajon sikerült-e új fajokat lencsevégre kapni?
Igen, például első ízben került elém egy vadmacska egy vadászterületen.


Egy dunai kajaktúra egyszerre két új fajjal ajándékozott meg: egy vízisiklót fotóztam folyami géb zsákmányával együtt.


Újként tekintek a hantmadárra is, mivel jobb képem nem volt a fajról. Tavaly akkor bukkantam rájuk, amikor már kirepült fiókáikat etették.


Ősszel régi vágyam teljesült: egy hím süvöltő látogatott meg az itatómnál.


Hollót sem fotóztam azelőtt, tavaly egy alkalommal végre szerencsével jártam, de jellemző, hogy azóta hiába próbálkozom.


Nyáron a rovarvilág egy érdekes képviselője hívta fel magára a figyelmemet, először csak a lesemben talált ivadékbölcsőivel, melyekben pókokat helyezett el utódai eledeléül, majd hónapokkal később sikerült őt magát is tetten érnem. Barnalábú lopódarázsként határozták meg őt a hozzáértő rovarászok.



És, ha már a rovaroknál tartunk: egy alkalommal szitakötők nászrepülését sikerült megfigyelnem.


Kedvenceim, az őzek tavaly is bőven szolgáltattak fotótémát számomra. Most két szereplős képeket válogattam.




A legnagyobb előrelépést a dámok szolgáltatták. Tavaly végre megtört az átok, amely régóta üldözött, végre tudtam néhány jobb fotót készíteni róluk.



Gímszarvasokért messzire kellett utaznom, de megérte.


A szarvasbőgés elég gyengén sikerült mifelénk, más évekhez képest csalódást okozott. 


2015-ben nem kényeztettek el a rókák. Sok hiábavaló várakozás után végül egyetlen alkalommal tudtam játszadozó kölyköket fényképezni.


Üzekedéskor, őzek után járva ért a kellemes meglepetés: egy fiatal ravaszdit sikerült síp nélkül, egyszerű cuppogással közelre csalnom. 


A vaddisznók? Egy árva kismalac kedves fotóalanyomnak bizonyult. Sorsáról nincs újabb információm, de remélem, hogy nagy disznó lett belőle. :)


És egy babos koca portréját kell még megmutatnom, hiszen korábban ilyen sem volt.


A Szentendrei-szigeten csupán a jégmadarak adtak témát, de csak módjával.


 Azt azonban mégsem mondhatom, hogy le se sz..tak.


A karvalyok 2015-ben is gyakran látogatták az erdei itatómat.



Előfordult, hogy karvalynak néztem a fürdőző héját és a tévedésemre utólag mások figyelmeztettek.



Az egerészölyvek legalább olyan gyakran fordultak meg nálam, mint a karvalyok, de ők persze víz helyett a csirkehús kedvéért jöttek.



Tavaly év elején korán elköltöztek a fülesbaglyok Turáról és az év végén sem jelentkeztek. Az éjszakai bagoly témát így nem tudtam tovább fejleszteni, csupán egy esti kuvikkal  kellett beérnem.


Egy projekt keretében kilestem néhány "száguldó" éticsigát. :)


... és egy fácánkakas násztáncát végtelenítettem. Szegény azóta is folyton folyvást táncol. :)


Készítettem néhány kevésbé szokványos virág fotót egy régi, manuális objektív használatával.



Néhány táj fotóval zárom a képek sorát, hiszen azok sem maradhatnak említés nélkül, ha a tavalyi évemet értékelem. Hétköznapi a turai táj, sokszor mégis elbűvöl.



Végezetül pár számadat. 2015-ben 57 bejegyzés került a naplómba, kevesebb, mint eddig bármikor. A tendencia évről évre egyértelműen csökkenő. Csak remélni tudom, hogy ezt némileg ellensúlyozza a jegyzetek tartalmassága. Mindenesetre ezzel a mostanival már 597 bejegyzésnél járok. Az oldal megjelenítések száma az elmúlt év során 106.000-ről 130.000-re nőtt és jelenleg 112 olvasóval büszkélkedhetem. Arról sajnos nincs statisztika, hogy hány képet tettem itt közzé? Biztosan több ezret, hiszen, ha csak tíz fotót számítok átlagban, az összeg akkor is majdnem 6000-re rúg. De, hogy ebből a tömegből mennyi az igazán jó kép, az bizony kérdéses.
Ugyanakkor azt érzékelem, hogy lassan, de biztosan csökken az olvasói érdeklődés a blogom iránt és az igazat megvallva az én lelkesedésem is apadni látszik. Nem csoda, sok a lerágott csont, kivesézett téma és egyre nehezebb újat mutatni. Ennek ellenére megkezdem a blogom hetedik évét, mert fotózni muszáj. Egyelőre úgy kell nekem a fotózás izgalma, mint kábítószerfüggőnek a drog. De azért lassan már leszokóban vagyok. Már csak a korom miatt is...

10 megjegyzés:

  1. Gratulálok, egyben Boldog Új Évet Kívánok!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Péter és ugyanezt kívánom én is neked!

      Törlés
  2. Kedves Endre!

    Nekem, mint olvasónak remek volt az elmúlt évi bejegyzések történetei és képei is!
    Sajnálom, hogy évről-évre csökkenek a megírt bejegyzések, én nagyon szívesen olvasom ezt a blogot.
    Nagyon sok olvasód van, csak kevesebben írnak már ide, hozzászólásba. Főleg, mióta az fb csoportba is mindig hozod a képeket és a történeteket (inkább oda írnak az emberek).
    Én sem szoktam ide írni, de most úgy éreztem el kéne egy kis biztatás :)
    Várom a további izgalmas történeteket és szebbnél szebb fotókat, minél többet! :)
    És ehhez kívánok még sok-sok lelkesedést, türelmet, kitartást és jó egészséget!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde!
      Köszönöm a véleményedet és a biztatásodat. Amit a fb-ről írtál, az nagyon igaz. Egyébként pedig természetes, hogy fogyatkoznak a témák, hiszen nem akarom ismételni magam és többször elővenni a megrágott csontot. Kezdőként az ember még egy verébért is lelkesedik, később már semmibe veszi és lassan elfelejti azt az örömet, melyet első alkalommal érzett. Új témák kellenének, de azok nehezebben elérhetők. Mindenesetre igyekezni fogok, köszönöm.

      Törlés
  3. Kedves Endre, úgyis mint régi osztálytárs! Kérlek, hogy ne szokj le a blogírásról :-)
    Ha nem is írok ide minden alkalommal, azért rendszeresen olvasom az írásaidat és nézegetem a szép felvételeidet.
    Sok sikert a továbbiakban is az íráshoz és a fotók készítéséhez. Boldog új esztendőt kívánok.

    VálaszTörlés
  4. Kedves Judit! Először is BÚÉK neked! Köszönöm a bátorító megszólalásodat. Örülök, ha olvasod-nézed a blogomat.Egyelőre semmiképpen nem hagyom abba az írást, legfeljebb ritkábban fogok jelentkezni, mint ezidáig. Kérlek, kísérd figyelemmel továbbra is szerény működésemet.

    VálaszTörlés
  5. Kedves Endre! Nem vagyok rendszeres olvasó, de gyakran járok itt. Számomra rendkívül sok örömet jelentettek a csodás felvételek, tudásomat is gazdagítva. A madarak és a tájképek érdekeltek leginkább, de mára már megszerettem a vadakat is. Nem lehet megunni, sok szép felvételt szeretnénk még látni!!! Ehhez jó erőt, egészséget, lelkesedést, kitartást, türelmet, stb.kívánok:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla! Köszönöm támogató hozzászólásodat. Örülök, ha adhattam valamit számodra a képeimmel, írásaimmal. Lehet, hogy túl keserűnek tűnt ez a bejegyzés. Nem hagyok fel máról holnapra ezzel a hobbymmal, főképp, ha megvalósul mindaz a jó, amiket kívántál. :)

      Törlés
  6. Drága Endre!
    Boldog Új Évet kívánok! Kívánom, hogy ne apadjon a lelkesedésed sem a fotózás, sem a blogolás területén. Mindkettő nagy élvezetet jelent nekem és másoknak is. Ölellek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska! Köszönöm biztató szavaidat, megnyugtatásodra közlöm, hogy minden erőmmel folytatni fogom.

      Törlés