KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2015. március 25., szerda

Gémek és gólyahír

Tegnap délelőtt a "csodarétnél" szerettem volna szétnézni, de egy jókora sárgödör utamat állta. Gyalogolni nem volt kedvem, így másfelé vettem az irányt.
A poros földúton egy belvizes tavacskához jutottam. Már messziről láttam, hogy a nádfal mögött, erős takarásban kócsagok fehérlettek. 


Őmiattuk érdemes egy kis sétát tennem! - gondoltam és óvatosan közelítettem feléjük. A szántásban ültem le, ahonnan már megállapíthattam, hogy hat nagykócsag békászgatott a ritka nádban. Csak néha tévedtek nyíltabb területre.


Időnként felreppentek és jobbnak vélt vadászterületen landoltak.



Egy szürkegém is feltűnt a nyiladékon.


Tudtam, hogy az éber madarak figyelmét nem tudom kijátszani, egy idő után mégis megpróbáltam még közelebb kerülni hozzájuk. Ahogyan várható volt, általános riadó és menekülés lett a vége.


Sebaj, így is nagyon örültem a gémekkel való találkozásnak ott, ahol eddig legfeljebb csak kacsákat láttam. 
Amint közelebbről szemügyre vettem a gémek elnéptelenedett vadászterületét, néhány mocsári gólyahírt fedeztem fel. Ebéd után gumicsizmával a lábamon tértem vissza, hogy makró felvételeket készítsek róluk. Most vettem igazán jó hasznát a nemrégen reaktivált hatvan éves keletnémet optikámnak. Valóságos bokeh-parádét sikerült rögzítenem a segítségével. Tényleg jó az öreg a háznál!



Ugyanaz kékben talán hatásosabb...


...de így természetes.


Azért ez se rossz....

Jól sikerült délelőtti kirándulás volt, pedig nagyon tanakodtam, hogy nekiinduljak-e egyáltalán? Semmi érdekesre nem számíthatok... - latolgattam és majdnem itthon maradtam. Kár lett volna!

2 megjegyzés:

  1. Bizony kár lett volna kihagyni. A felröppenő kócsagos fotók különösen tetszenek. A harmadik fotón a kissé komor háttér szépen kiemeli a fehér szépség alakját.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Régen tudom, hogy le kell győznünk a lustaságunkat, hogy nem várt élményekhez juthassunk. Örülök a kócsagoknak és annak hogy tetszenek neked a képeim.

      Törlés