KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2015. február 23., hétfő

Csillagok

Ez a jelenlegi, télnek alig nevezhető "hűvös évszak" az elmúlt héten bőven juttatott napsütést mifelénk. Az időjárás szakértői anticiklonról beszéltek. Több napon keresztül felhőtlen ég ragyogott felettünk napközben és olyan fények alakultak, amilyenekről a fotósok álmodnak. A naplementék is fenségesek voltak, szépségüket talán már sikerült az előzőekben megmutatnom. Pár estén a csillagos ég fotózását próbálgattam. Egy órával napnyugta után váltak láthatóvá a csillagok, elsőként az Esthajnalcsillag.


Kis idő múltán előtűntek a kevésbé fényes csillagok. Az alábbiakban mutatok néhány kísérleti fotót.


A technikáról röviden: a gépet állványra tettem, nagylátószögű objektívet használtam és néhol zseblámpával világítottam meg az előteret. Túlnyomórészt 30 másodpercig exponáltam, mert ennél hosszabb időnél a Föld elfordulása miatt fénypontok helyett vonalak rajzolódtak a képre.









Az alábbi képet a Szentendrei szigeten készítettem, ahol egy téltemető virágot komponáltam az előtérbe.


Ezekből az éjszakai fotózásokból sokat tanultam, de bőven akad még tökéletesíteni való. Ahogyan az egyszeri párttitkár mondaná: "Értünk el hibákat, de követtünk el eredményeket! Vagy fordítva?" :)
Ebben a műfajban az eddigi legjobb képem még mindig a négy éve, ugyancsak ez időtájt készített Csillagforgó, amely egy óra alatt készült. Ide illik, hát újra megmutatom.


9 megjegyzés:

  1. Egyetértek, tényleg az utolsó a legjobb.:-)

    VálaszTörlés
  2. Megmondom őszintén én még sosem próbáltam ki éjszaka a hosszú záridős fotózást, de látva a fotóidat ki kellene próbálnom majd nyáron :)
    Megkérdezhetem a többi paramétert is? ISO.. stb.
    Az utolsó fotó szerintem is nagyon klassz! Egy óra alatt?
    Nem lesz hot pixel a fotón?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy kedvet kaptál. Ahogyan írtam, 30 sec-nél hosszabb időnél már vonalakat írnak a csillagok, ezért 1600 ISO, f=4, 30 sec és Sigma 10-20 obi 10-es állásban voltak a beállítási adatok a legtöbb képnél. Kivétel a forgó, ahol ISO 100, f=5,6 és 1 óra. Hot pix nem, de az áthúzó repülők nagyon zavartak, így többször kellett nekifutnom.

      Törlés
    2. Köszönöm Endre, kipróbálom majd ha lesz rá alkalmam.

      Törlés
  3. Remek fotók :)
    Látom Miklós megkérdezte amikre én is kíváncsi voltam. Most már csak ki kell menni és csinálni :)

    VálaszTörlés
  4. Örülök, hogy jónak találtad a fotókat. Szívesen válaszolok neked is, ha van még kérdésed, de a lényeg, hogy csinálni kell!

    VálaszTörlés
  5. Ha választanom kellene az utolsó kép mellé a 4. képet választanám. Az is nagyon tetszik. Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a választásodat és a gratulációt. Örülök, hogy tetszett!

      Törlés