KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. január 12., vasárnap

Szín-lelt művészet

Sietve szögezem le, hogy az alábbi képek nem az én alkotásaim, csupán reprodukciók. Névtelen mester ismeretlen technikával készítette az eredeti művet, valószínűleg tudtán kívül. Akár több évtizedes is lehet és ki tudja mennyi ideig maradt volna még  rejtve, ha én egy szerencsés pillanatomban fel nem fedezem és részletekben meg nem örökítem. Igaz, a teljes mű színei már eléggé elhalványultak, de digitális felújítás után az egyes képek egyedi forma- és színvilágukkal megismételhetetlen látványt nyújtanak, valószínűleg új fejezetet nyitnak a mai modern festészet történetében.
Gondolom, most, hogy közreadom  ezeket a különleges részleteket, művészettörténészek hada fog elméleteket gyártani a készítés technikájával kapcsolatban és nem csodálkoznék, ha az eredeti mű védetté nyilvánítását és méltó helyen történő kiállítását kezdeményeznék. Az esetleges megvásárlást fontolgató műgyűjtők számára néhány előzetes információval szolgálhatok: a teljes műkincs a családom tulajdona és csak jó pénzért vagyunk hajlandók megválni tőle! Fokozottan törékeny, elszállításához ki kell vágni a keretéből, ehhez üvegvágó szükségeltetik! :)











Remélem, senki nem vette komolyan a bevezetést... De hogy ne csigázzam tovább kedves olvasóim kíváncsiságát, íme a magyarázat: egy valamikor műhelyként használt épület üveg ablakán találtam egy szivárványos elszíneződést, amely talán valamilyen olajszerű anyag véletlen odakerüléséből származik. A felvételeket makró technikával készítettem és az utólagos feldolgozáskor kiemeltem a színeket.

3 megjegyzés:

  1. Egy iskolázott barátom, Mészáros Viktor véleménye a facebookról:
    "Eszméletlenül érdekes: Turner öregkori képeire emlkeztet (ha arra jársz: London, National Gallery)".

    VálaszTörlés
  2. :-)) Nagyon jó a bevezető és persze az ötlet, hogy ezt a foltot megörökítsd. Lám, lám mennyi téma van körülöttünk és mi legtöbb mellett elmegyünk.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy nem találtad blődnek a szöveget. Humorizálni próbáltam...
      A tanulságot tökéletesen összefoglaltad. Örülök, hogy észrevettem a témát az ablakban. :) ( majdnem ez lett a cím)

      Törlés