KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. augusztus 14., szerda

Emlegetett madár...

Ma nálunk reggeliztek az unokák és az egyikük - a rossz evő - csak a kenyérszelet belét csipegette ki. 
- Ejnye Janka, a héját is meg kell enni! - szólt rá rosszallóan a nagyanyja. Elmosolyodtam, mert eszembe jutott erről egy édes szóvicc. 
- Tudjátok-e, hogy van egy ragadozó madár, amelynek héja a neve? - kérdeztem tőlük. Nem tudták, de most megtanulták. Na jó, akkor most már elmesélhetem nektek a viccet.

Egyszer a sas fiókák sólymot kértek ebédre. Repült is az öreg sas, mindenütt kereste a sólymot, de sehogy sem találta, fogott hát egy héját és azt tette a fiai elé. - Ez nem sólyom, ezt nem kérjük! - fintorogtak az elkényeztetett kicsik. Mit szólt erre az öreg? Amit minden szülő szokott: - A héját is meg kell enni, mert abban van a vitamin! 

Jót nevettünk, aztán az étkezés végeztével az itatóhoz indultam. Nem vártam nagy csodát, mert legutóbb jószerével csak galambok és fácánok jártak arra, de hát az ember mindig reménykedik.
Most azonban még egy árva veréb, vagy cinke sem mutatkozott, olyan csend honolt körülöttem, mintha karvalyok leskelődnének. Nem is bánnám, ha látnám őket, hiszen idén még a hírüket sem hallottam.
Eltelt egy óra és semmi. Mit vétettem, hogy ezt érdemlem? - keseregtem és már a távozás gondolatát fontolgattam. Nagyon unalmas tud lenni a lesezés, ha semmi sem mozdul.
Ekkor kitárt szárnyakkal berepült egy nagy madár és leült az itató szélére, éppen velem szemben. Olyan, mint a karvaly, de sokkal nagyobb! Csak nem héja? De bizony!!! - és kattintottam. 


Aztán óvatosan visszahúztam az obit, hogy egészben beleférjen a képbe és újra katt!


Alig hittem el, hogy az emlegetett madár megjelent, de nem sokáig örülhettem, mert hirtelen felvágott a levegőbe és eltűnt. Ilyen zsákmányért érdemes várni! Biztosan szomjas, nem véletlenül jött az itatóra. Kifigyelhette a fácánokat, vagy a galambokat is, akkor pedig vissza fog térni. - ilyen gondolatokkal biztattam magam és vártam.
Újabb óra elteltével ismét leszállt a héja - ezúttal távolabb - de csak egy pillanatra. Annyi időm sem volt, hogy ráfordítsam a gépet, újra beszállt az erdőbe. Még két órát vártam rá, de hiába.


Jó lett volna még pár fotó, egy-két kép oldalról is, beülhetett volna jobb helyre, de ezen már kár rágódni.
Egyébként is, a viccet továbbgondolva: ha a héja tele van vitaminnal, akkor kevés is elég belőle! :)


12 megjegyzés:

  1. Szép zsákmány!Nekem még hiányzik,eddig kétszer volt az itatón,mindkétszer a cimborám ült kint!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Akkor hajrá! Nekem meglepetés volt, nem gondoltam, hogy őt is érdekli a víz.

      Törlés
  2. Nem véletlen mondják, hogy türelem rózsát terem. Szép lövés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugyan már nagyon fogytán volt a türelmem, de még időben bejött. Köszönöm.

      Törlés
  3. de jó lett!!! szép portré a madárról. A sztori is jól illik a képhez :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Teljes véletlen az emlegetett madár megjelenése, de jól esett.

      Törlés
  4. Nagyon jó képek egy óvatos madárról. Ha felfedezte az itatót akkor megvan a remény, hogy máskor is felkeresi és neked türelmed van.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Az biztos, hogy óvatos, nem is tudom, miért riadt el? Azért úgy búcsúztam tőle, hogy legyen máskor is szerencsém! :)

      Törlés
  5. Sárga ragadozó madár? Citrom héja :D
    Remek fotók, kedves keret történettel. Gratulálok a virtuális zsákmányhoz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt nem ismertem, de jó! Ha van citrom sármány, akkor citrom héja is lehetne. Köszönöm!

      Törlés
  6. Jó sztori, nagy "trófea"... Öröm olvasni Téged Endre! Gratulálok!

    VálaszTörlés