KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. június 16., vasárnap

Gyanús ürgék

Ha hihetünk a Bacsó Péter: A tanú című nagyszerű filmjéből megismert Pelikán elvtársnak, akkor a gátak legfőbb ellensége az ürge. Márpedig hinnünk kell neki, mert bár a Vidámpark, az Uszoda és a Narancstermesztő intézet igazgatásához nem, az árvízvédelemhez bizonyára értett, mivel az eredeti foglalkozására nézve gátőr volt a jámbor és jóhiszemű pártharcos. Mostanság, amikor "a nemzetközi ( árvíz) helyzet egyre fokozódik", nem árt, ha a körmére nézek a kis áskálódóknak - gondoltam és kimentem a dunakeszi repülőtérre, az ürgék kedvenc élőhelyére. A dunai árhullám csúcsa már éppen levonult, a gátak állták az  áradat nyomását, a horányi víz betörést a helikopterek sikeresen elfojtották és most a hangár mellett pihentek. Egyébként repülési tilalom volt érvényben, ami nekem kapóra jött, mert nem volt fel- és leszállás a füves réten, s így a kocsimmal kellően megközelíthettem a legnagyobb ürge forgalmat. 
Alig helyezkedtem el, kitört egy kiadós zápor és az ürgék hosszú időre elvonultak a lyukjaikba. Mikor végre elállt, kezdtek előjönni, de természetesen távol tőlem és ott mozogtak, ahol a legmagasabb volt a fű. Sokáig kellett várnom, míg egyikük közelebb ért. Hogy még egy szállóigévé vált mondást idézzek a filmből: " Hja, az élet nem habostorta! " De legalább már elfogadható távolságból fotózhattam egy ágaskodó ürgét. Azt már csak idehaza, a monitoron láttam, hogy nem kiváncsiságból állt két lábra, hanem táplálkozott. Mellső lábaival ügyesen húzta magához a füvet és azt rágicsálta. Egyik-másik képen a farkincája is felfedezhető.






Később, amikor már kifigyeltem, hogy hol a lyukja, székre ülve vártam, hogy ismét előkerüljön. ( A rókák után még egy prémes állat, akinek a lyukjánál órákat kell várakoznom.) 




A jó perspektíva kedvéért végül hasra kellett vetnem magam, de a kényelmetlen helyzetért cserébe már kellően elmosott hátteret kaptam. A lila szín a dúsan tenyésző kakukkfűtől származik. Bizony fárasztó volt ez a hasmánt technika. Öreg csontjaimat kicsavarva hosszú percekig néztünk farkasszemet a kedves kis rágcsálóval az objektíven keresztül és amint megmozdítottam zsibbadó tagjaim bármelyikét, rögtön visszaugrott a rejtekhelyére. Hiába vártam, hogy egész alakos képet készíthessek róla , a félénk jószág legfeljebb a fejét emelte a füvek fölé, hogy szemmel tarthasson.





Lassan megkezdődött az esti kutyasétáltatás, kocogás és a helikopterek is melegíteni kezdték motorjaikat a felszálláshoz, a levegőbe emelkedtek, majd egy tiszteletkört leírva elhagyták a reptér légterét.


Nem volt értelme tovább maradnom. A látottak alapján úgy vélem, hogy a dunakeszi ürgék jól viselkednek, nem akarják megrongálni a gátakat, nem terveznek merényletet, szerintem gyanún felül állnak. Bár, ki tudja? A film szerint "az a gyanús, aki nem gyanús!" :)



12 megjegyzés:

  1. Nagyon aranyosak, szépek a képek. A kitartásod és türelmed irigylésre méltó :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményedet. Az említett két tulajdonság talán a legfontosabb az állatfotózáshoz.

      Törlés
  2. Kedves kis állat, megérte várakozni és némi kényelmetlenséget elviselni.

    VálaszTörlés
  3. Humorosan leírt történet jó képekkel. Így kell ezt csinálni :) Gratulálok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a látogatásodat és pozitív véleményedet. Máskor is szívesen látlak! :)

      Törlés
  4. nem csak a képek jók, hanem a szöveg is. Jót mosolyogtam a Tanús idézeteken :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Köszönöm, ezekkel a klasszikus idézetekkel igyekeztem egy kissé humorosra venni a leírást.

      Törlés
  5. Remek bejegyzés, szórakoztató.:-) Te mindig megtalálod a megfelelő helyszínt ahol jó témát lehet fotózni.

    VálaszTörlés
  6. Hát igen! A türelem és tehetség jó állatfotókat terem!
    A növényfényképezés általában nem kíván ennyi kitartást és türelmet, de néha egy ritka növény megkeresése és megfelelő környezetben való, megfelelő minőségű megörökítése sem könnyű...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, tudom. A virágok után lassan áttérhetnél a rovarokra.

      Törlés