KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. március 22., péntek

Hófehérke

Az itatóm továbbra is madarak nélkül várakozik. Nem csoda, hiszen a késői havazás és a sűrű esőzések miatt sok a pocsolya mifelénk. Talán érdemes lenne szétnézni a korábbi években megismert belvizes tavacskáknál - gondoltam. Szerdán, a hét egyetlen kellemes napján el is indultam egy autós felderítésre. 
A 32-es út mentén nagy vizeket láttam, de madarat csak elvétve. Azért két távoli kócsag kiszállásra késztetett. 


Máshol egy nagy csapat fenyőrigó táplálkozott a vizenyős réten.


Egy kisebb csapat daru keringett hangos krúgatással, talán pihenőhelyet keresve, de aztán végül mégsem szálltak le.


A keresett tavakat végül nem találtam meg, illetőleg egy távolabbit a felázott földúton nem tudtam megközelíteni, így felderítésem eredménytelen maradt.
Délután ismét a turai belvízhez látogattam. A ritkás nád fedezékében várakoztam, amíg egy kisebb tőkés réce csapat úszott ki a sűrűből. De nicsak, egy fehér is van közöttük! Ez micsoda szerzet? 


Még fel sem ocsúdtam meglepetésemből, a kacsák nagy robajjal felrepültek.






Azóta sem tudom, hogy mi lehet ez a madár? Albinó tőkésréce, valamiféle hibrid, vagy egy visszavadult házikacsa? Ahhoz nagyon sportosnak mutatkozott, hiszen minden gond nélkül tartotta a csapásszámot a többiekkel és magasba emelkedve messzire repült. A madárhatározót hiába forgattam, nem lettem tőle okosabb.
Az index taxon topikjába nem tudok képet feltölteni, így továbbra is tanácstalan vagyok. Tud valaki segíteni Hófehérke meghatározásában?
...
Itt a megoldás:  a birding.hu-ról származó meghatározás szerint a madár tőkés réce, de leucisztikus, azaz nem albínó, hanem egy génmutáció következtében szervezete alig állít elő bőrpigmenteket. Normális színezete élete során kifehéredett. Köszönet Kókay Bencének a meghatározásért.

12 megjegyzés:

  1. Jó kis kirándulás lehetett. Hát ez a Hófehérke...
    Jó kérdés, bár én az albínó verziót kizárnám a csőr színe miatt. Vagy annyira albínó lenne, hogy a csőrbe csúszott át minden szín? :D
    Őszintén én első ránézésre a visszavadult házi kacsa verzióra tippelnék...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem tudom, hogy létezik-e ilyesmi, mármint a visszavadulás. Talán a szakértők, majd megmondják...

      Törlés
  2. Hmm, ez tényleg érdekes. Sajnos vízimadaras madárhatározóm nincs. A facebookon van egy közösség ahol ilyen madárfaj meghatározással foglalkoznak a tagok: http://www.facebook.com/groups/143247882495692/
    Talán ott tudna segíteni valaki.
    Egyébként remek fotók.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a tanácsot, egyelőre a birdingen próbálkozom.

      Törlés
  3. Mindenféle foltos korcsot már láttam,de ilyet még nem!
    A birdingen vannak az okosok,ott biztos segítenek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kösz, írtam a birdibgre és a taxonba is. Kiváncsi vagyok a véleményekre.

      Törlés
  4. Nagyon jó fotók az első fotó nekem nagyon tetszik. Én is visszavadult házi kacsára szavaznék. Nem lehetetlen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, talán majd kiderül, hogy létezik-e ilyesmi?

      Törlés
  5. Itt a megoldás: a birding.hu-ról származó meghatározás szerint a madár tőkés réce, de leucisztikus, azaz nem albínó, hanem egy génmutáció következtében szervezete alig állít elő bőrpigmenteket. Normális színezete élete során kifehéredett. Köszönet Kókay Bencének a meghatározásért.

    VálaszTörlés
  6. Hát ez aztán igazi kuriózum ! Gratula !

    VálaszTörlés