KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. március 11., hétfő

Nőnapi virágok

Az elmúlt hétvégét Horányban töltöttem, így a nőnap is ott virradt rám. Ennek kapcsán jutott eszembe  fiatal korom szokása, amikor a városok férfi népe pár forintért vásárolt kis hóvirág csokrokkal köszöntötte családjuk hölgyeit és munkatársnőiket. Akkoriban a szedők évről évre szinte már a kipusztulásig letarolták az erdők hóvirág állományát, nem csoda, hogy ezt törvényileg meg kellett tiltani. A védelem óta egyre többe kerül a köszöntés, viszont a kis virág vígan tenyészik az erdőkben. Horányi termőhelyén is menetrend szerint kivirult. 


Sőt, a tavaszi csillagvirág néhány korai példánya is megmutatkozott már.


Az idei nőnap legkellemesebb meglepetése számomra mégis a téltemető volt, amely a tölgyerdő vastag avar takaróján küzdötte át magát a nevezetes napra. Jobb fényeket keresve több alkalommal is felkerestem a kicsiny virágokat - egyszer az éjszakai eső után - és többféle módon próbáltam megragadni szépségüket.
A nőnapi köszöntést régimódi emberként pár nappal az idején túl sem mellőzöm: a téltemető képeivel kívánok sok örömet és boldog életet valamennyi hölgy olvasómnak, látogatómnak. Megkésve ugyan, de mély tisztelettel.


12 megjegyzés:

 1. nagyon szépek, jó látni, hogy közeleg a tavasz :)
  végre vége a szürkeségnek

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Bizony, hogy közeleg: egyre több virág jelentkezik már, virít a salátaboglárka és az egyhajúvirág is.

   Törlés
 2. Jajj, hát köszönjük mi nők.:-)
  Én is ezeket a virágokat várom nagyon, ma is kint voltam az erdőszélen, sajnos még hunyort sem láttam és az eső is hazazavart.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Örülök... Az első vadvirágok jelzik számomra a tavaszt, ezért várom őket annyira. Nálatok késik egy kicsit, de jönni fog! :)

   Törlés
 3. Közeleg a tavasz rendületlenül! Remek fotók!
  A hétvégén én is láttam néhány szál hóvirágot, hamarosan posztolni fogom :)

  VálaszTörlés
 4. Tényleg jön, de amint hallom, a hétvégén megtorpan kissé.
  :( Köszönöm és érdeklődéssel várom a fotóidat.

  VálaszTörlés
 5. AZ utolsó képben nem tudom,mi a rafinéria,de olyan,mint egy kis lámpás!Nagyon jó!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. :) Vakus kép. A halszem előtét kitakarta a villanás nagyobb részét. Örülök, hogy tetszik.

   Törlés
 6. Köszönöm a jókívánságot! :) Gyönyörűek a virágok és fotók is!

  VálaszTörlés
 7. Nagyon szép makrofotók. Milyen objektívvel készítetted?

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Makrózni a Panasonic FZ 30-al szoktam, van hozzá egy Raynox makro előtétem és néhány képnél egy noname halszem előtétet használtam.

   Törlés