KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2013. március 29., péntek

Gólya hozta hó

Az ember azt gondolná, hogy a gólya meghozza a tavaszt. Az első példány meg is érkezett Turára, még március 25-én. Akkor csak messziről láthattam, de másnap közelebb álldogált az úthoz. A begyén felborzolt tollakkal fagyoskodott, talán azon töprengett, hogy miért sietett annyira? Pedig még nem is tudhatta azt, amiről a híradások szóltak, vagyis, hogy újabb hóesés, netán hóvihar várható.
A fagyos szél ellenére felderítésre indultam a határba. Megláttam egy lapuló nyulat, megindultam feléje, de ő nem várt be, megiramodott és csak biztonságos távolságban állt meg körülnézni.


Mozgásommal felriasztottam egy nádban fekvő őz csapatot. Az egyik bak elvált messzire futó társaitól és éppen engem megkerülve vágtatott kiszemelt menedékhelye felé, jó alkalmat nyújtva egy mozgástanulmány készítéséhez.


Másnapra leesett az előre beharangozott hó. A gólya helyett egy békászó szürkegémet találtam a vizes réten.


Mi mást is tehettem volna ilyen időben, ismét csak a lesemnél kötöttem ki, ahol élénk madár forgalom örvendeztetett. 
Természetesen az ölyveknek is tettem ki ennivalót. Sokat nem is váratott az első madár.
Hamarosan megjelent a második ölyv is, de tisztelettudóan megvárta, amíg az első átadja neki a helyét.Lakmározás közben is gyanakodva nézdegélt körül, egész megjelenése félelmet tükrözött. Talán egy újabb vetélytárs támadásától tartott? 


A támadás és az azzal járó látványos viadal sajnos ezúttal is elmaradt. 
Sokáig nem tudtam, hogy miért olyan furcsa ez a madár? Már a testtartása is szokatlan, karcsúbbnak látszik, de a legfőbb különbség az, hogy a szeme sokkal világosabb, mint az egerészölyveké. Elég csak az első madárral összehasonlítani. A madárhatározót átnézve fiatal darázsölyvnek tűnik. Csak nem ?!!!
( Hát tényleg NEM! Hozzáértők egerészölyvnek azonosították a madaramat. Szamárság volt csupán a világos szem alapján egy másik fajt feltételeznem. A darázsölyv Afrikában telel és legkorábban április végén érkezik meg hozzánk. )


A csirke elfogyott, az ölyv elrepült, én pedig meguntam ezt a tavaszi fehérséget. Most már azt mondom, hogy hóból is megárt a sok! Pedig még másnap is esett, újra lapátolhattam. A húsvét itt van a nyakunkon és bár a havazás mára esőbe fordult, még mindig havas háztetőket látok, ha kinézek az ablakon. Uncsi! Követelem, hogy a tél azonnal MONNYON LE!

4 megjegyzés:

 1. Szegény gólya... Honnan is tudhatta volna?
  Nem régen hallottam, hogy van valahol Magyarországon egy példány ami már évek óta itt telel. Reméljük ezt a példányt sem fogja megviselni a hideg. Nagyon tetszettek a mozdulatsor fotók. Gratulálok, jó kis felderítő séta volt :)
  Kellemes húsvéti készülődést és ünnepet kívánok.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olvasom, hogy Ukrajnában befogdossák a gólyákat, hogy megmentsék őket a hidegtől. Remélem, hamarosan jön a meleg, addig meg kibírja a madarunk. Köszönöm a gratulációt és én is kellemes húsvétot kívánok!

   Törlés
 2. :-)) ...szerintem is lemondhatna már. Igaz nálunk nincs már hó, de a hét elején, közepén még havas reggelekre ébredtünk és hideg volt egész héten.
  Szegény gólyák nálatok tényleg szenvedhetnek a hidegtől, hótól. Szépek az ölyves fotók is, érdekes a darázsölyved.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Furcsa, hogy nálunk keményebb a tél, mint nálatok...
   Nagyon örülök a darázsölyvnek. Kellemes húsvétot kívánok.

   Törlés