KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. augusztus 10., péntek

Nappal szemben

Újabban változtatnom kellett a megszokott és bevált cserkelési útvonalamon, mert azon több suta került az utamba és a megzavart őzek fellármázták az egész környéket. A rét végében tanyázó bakot ellenkező irányból próbáltam megközelíteni, így viszont szembe kerültem a nappal. A bak körül három nőstény tartózkodott, a suta és két anyányi gidája. Négy szempár és nyolc fül elől kellett rejtve maradnom, amely nem volt könnyű, hiszen a kelő nap szépen megvilágított, miközben óvatosan lépdelve próbáltam a közelükbe férkőzni.  Némi fedezéket csak a ritkás nádtól várhattam, amely viszont lopakodó lépteim nyomán nem kevés zajt okozott. Az egyetlen esélyem az volt, hogy mozdulatlanná váltam, amikor rám néztek. Érdekes, hogy bár bizalmatlanul méregettek, nem szaladtak el, mindaddig, amíg egy könnyű szellő feléjük nem lebbent. Közben arra vártam, hogy az állatok éppen a nap irányába kerüljenek. Egy érdeklődő fiatal bak elkergetése miatt végül a domináns hím végre bele is mozdult a szép hajnali fénybe. Az alábbi képek többé-kevésbé mind ellenfényesek, a színhatás attól függ, hogy mennyire szemből van a megvilágítás.














6 megjegyzés:

  1. Ahová lépek őz terem :) átírva egy régi film címe. Milyen jó kis csapat! Az ellenfényes "aranyos" fotók különösen tetszenek. Jól illik a mostani olimpiai sorozatunkba. Te 200 méteres őzfotózáson indultál és nyertél! Gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :) Ez az olimpiai párhuzam szellemes és megtisztelő számomra. Köszönöm szépen!

      Törlés
  2. Ezek is nagyon szépek. Nehéz ellenfényben fotózni de te remekül megoldottad. Az 1,4,5,6 tetszik a legjobban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Erzsébet. Bár az én kedvenceim a narancssárgák, örülök, hogy tetszenek neked a megnevezett képek.

      Törlés
  3. Szépek lettek!Azért csak mozognak ezek a bakok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm. Pénteken még mozogtak, majd meglátom, hogy mi a helyzet holnap?

      Törlés