KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. július 7., szombat

Karvaly úr másodszor

Ami egyszer megesett, az megtörténhet másodszor is! Ezzel a gondolattal ültem ki a karvalyos kaland másnapján esti lesre. A napok óta tartó hőségben meglepően nagy forgalom fogadott. Egyszerre több és többféle madár hűsölt az itatón.


Most inkább zavartak a máskor szívesen látott fácánok. Fejetlen szaladgálásukkal riogatták a többieket.


Megdobbant a szívem, amikor a víztükör mögött feltűnt egy idei zöld küllő. A homokba vájt lyukakból már sejtettem, hogy erre jár, hangyák után kutat, de még nem volt hozzá szerencsém. Láthatóan szenvedett a hőségtől.


Talán fel is jött volna a vízhez, ha egy idétlen fácán kakas el nem riasztja. Hogy ennek épp most kellett berohannia!
A szokásos és unalomig fotózott vendégek után már nem kapkodtam, nehogy a függöny libbenése elriassza a remélt értékes látogatót. Aztán hosszú csend támadt. Szinte éreztem, hogy a karvaly már a közelben van. Percre pontosan az előző napi menetrend szerint meg is jelent. Beszállása meglepte a még közelben időző kakast, mely nagy robajjal repült el. Erre a karvaly is visszahőkölt, de szerencsére a közelben landolt.


Izgatottan vártam, hogy mi lesz, de végül csak felugrott a medence partjára.


Megnyugodva húztam vissza a gumiobit, most már marad egy ideig!


Tudtam, hogy a vízbe lépéshez a szárnyait is segítségül hívja majd. Ennek megfelelően állítottam az időn, bevállalva a magasabb érzékenységgel járó zajosabb képeket.








Már a helyszínen éreztem, hogy elkaptam néhány szép pillanatot. Most már csak a vízvételre kell koncentrálnom, nehogy elszúrjam, mint legutóbb a tojó esetében!




Éreztem, hogy sikerült. Miután szomját csillapította, a szép ragadozó még időzött egy keveset a langyos vízben.


Aztán lábát lógatva elrepült. Igazán hálás vagyok neki a szép műsorért. Talán csak annyit kérnék még tőle, hogy kissé korábban, jobb fényeknél jöjjön legközelebb. :)
Még maradtam kicsit. Egy fiatal fakopáncs esti fürdőzése még megért pár képet.





Végezetül még betévedt egy fiatal légykapó. Közelebb már nem is ülhetett volna...


Talán nem kell bizonygatnom, hogy nagyon elégedett voltam ezzel az esti fotózással. Olyannyira, hogy a lesben uralkodó negyven fokról el is feledkeztem. Soha rosszabb kalandot!

8 megjegyzés:

  1. szuper sorozat!Tisztára,mintha nálunk történt volna!Itt is ez a forgatókönyv,az idegesítő fácánok,a pontosan érkező karvaly először kivár,aztán helyezkedik,majd iszik,ül és elmegy.Sajnos a küllőnk tollait még ősszel begyűjtöttük(a karvik hátránya)azóta új nem jött helyette!Ráadásul azt nem sikerült megfotóznom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Már az is élmény, ha az ember figyeli a madarak viselkedését az itatónál.Hát még, ha elkap egy-egy szép pillanatot.

      Törlés
  2. Nagyon szép képek.
    Kicsit szomorkodok, hogy az én itatóm nem működik így és talán nem is fog soha ott ahol 100 méter távolságra egy patak folyik és a környéken is bárhol találnak bőven vizet a madarak. De nem adom fel, türelmem van és ha találok egy jobb helyszínt akkor oda készítek egy új itatót.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a képek. Ne légy kishitű, a madarak odaszokásához idő kell. Egy második itató persze további esélyt jelentene.

      Törlés
  3. Pazar sorozat Endre, igazán látványos műsort nyomott karvaly uram. A többi madár is gyönyörű, büszke lehetsz az itatódra!
    Kellemes hetet kívánok.

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm Miklós, neked is viszont kívánom.

    VálaszTörlés
  5. Kitűnőek a karvalyfotók! Már több is van tőled a gyűjteményemben, de ezekből is muszáj volt legalább kettőt elmentenem!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon megkedveltem a karvalyokat, legalább annyira, amennyire ők az itatómat.:)

    VálaszTörlés