KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. június 21., csütörtök

A dürgő fácánkakas

Valami van, de nem az igazi!
Ez lehetne a mottója az alábbi felvételeknek.
A dürrögéskor a kakas felágaskodva nagyot rikolt és szárnyát verdesve megrázza tollazatát. Ezt a látványos jelenetet úgy szerettem volna lefényképezni, hogy a szárny bemozdulása érzékeltesse a mozgás gyorsaságát, miközben a madár teste éles maradjon.
Nemrégiben az itatónál három alkalommal tehettem erre kísérletet.
Először oldalról mutatta magát:



Aztán szemből:



Majd ismét oldalról. Itt a kakas nem lépett ki teljesen a növényzet takarásából.




Sajnos egyik fotó sem felel meg az elvárásaimnak. A legfőbb baj a háttér zavarosságából adódik. De ha már elkészültek, mégiscsak helyük van itt a naplómban, mint félig meddig sikerült próbálkozásoknak. Mostanában nem látom és nem is hallom a fácánokat, úgy gondolom, hogy idén már nem lesz több dürrögés. A téma megmarad jövőre. Jobb előkészítéssel talán szebb képek születhetnek...
Később, más körülmények között sikerült a megálmodott kép.


Hogyan? Azt itt írom le.
Vagy itt egy másik...



6 megjegyzés:

  1. A jelenet elkapva, már csak a körítés sántít egy kicsit. Jobb környezet és a fények, valóban sokat javítanának a képeken. Ettől függetlenül gratulálok, nem könnyű elcsípni ezeket a pillanatokat.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát igen, egyik sem a KÉP, csak gyenge vázlat. :)

      Törlés
  2. A szemből készített képek a legjobbak technikailag, nem zavaró a környezet és a madár is teljesen benne van, a szárnyak bemozdulása is tetszik. Persze az ember mindig jobbra vágyik, ami helyes dolog, egyébként nem lenne fejlődés.:-)

    VálaszTörlés
  3. Nekem nagyon tetszenek a fácánfotók, különösen a negyedik!

    VálaszTörlés