KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. november 24., csütörtök

Nem kell mindíg napsütés...

Csak az etetőt tölteni mentem volna a leshez, de a szép zúzmarás táj ma is azzal a gyönyörűséggel töltött el, mintha most láttam volna először. Kezdetnek egy kis, tarka lombját még a fagyban is őrző nyírfánál vettem elő a fényképezőgépet.


A hideg meghozta a madarak étvágyát, már alig volt eleség, ideje volt hoznom az utánpótlást. Bár a berek ködbe burkolózott, beültem az üveg mögé, hogy megfigyeljem a forgalmat. Örömömre új vendég is érkezett, egy hím zöldike "személyében".


A cinegék és a verebek rohama közben megérkezett egy nagy fakopáncs is.


Sőt, egy másik, majd egy harmadik! Érdekes, hogy mindegyik piros foltot viselt a tarkóján, tehát mindannyian hímek voltak. A szotyiból falatoztak és vidáman kergetőztek, miközben minden "tornaszeren" megfordultak.


Öröm volt nézni és fotózni a régen látott piros sipkásokat. A szép madárkákkal az időm is gyorsan elrepült. Mire előbújtam rejtekhelyemről, az enyhülés hatására a zúzmarás berek már kezdte visszanyerni őszi színeit, de néhol még megmaradt a dér.


Lám egy sokak szerint csúnya, ködös nap is mennyi szépséget kínál annak, aki megteheti, hogy kilátogasson a szabadba.

11 megjegyzés:

  1. Kösz! Melyikre gondolsz a három közül? :)

    VálaszTörlés
  2. Én megmondtam :D Ahogy hűlni fog a levegő úgy lesz az etetőd egyre értékesebb a kis tollasok számára és egyre több faj fog odaröppenni. Ott csak dér volt? Nálunk ma reggelre vékony de egybefüggő fehér hólepel borította be az utcákat, házakat, autókat. Persze estére már semmi sem maradt belőle. Sőt esni is csak itt eshetett hajnalban, mert a repülőtéren is csak deres volt a táj. Hónak nyoma sem volt.
    ... és még mielőtt kihagynám, gratulálok a szép közeli madárfotókhoz! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Miklós! Te gyakran a jövőbe látsz! :)Ugyan azt írják, hogy csak "ipari hó" volt nálatok (huh, de borzasztó szópárosítás), de szép lehetett! Lefotóztad? Köszönöm a gratulációt. A harkályokkal szerencsém volt.

    VálaszTörlés
  4. Szép sorozat!Gratulálok hozzá!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm Gábor! A fakopik nagyon közreműködőek voltak. :)

    VálaszTörlés
  6. :) Lehet hogy lottóznom is kellene?
    Ipari hó??? Tényleg elég borzasztóan hangzik. Nem is hallottam eddig ezt a kifejezést, ezért azt sem tudom mit jelent. Te tudod?. Szép volt valóban, de nem fotóztam. Munkába indultam, de szeptember óta tankönyvekkel bélelem ki a hátizsákomat a gépnek már nem jut hely. :))

    VálaszTörlés
  7. Az erőmű és a szemétégető bocsátja ki a kéményén a sok égésterméket, azon belül a vízpárát. Az a magasban a hideg hatására kicsapódik a por- és koromszemcsékre, majd megfagy és békésen beteríti a várost. A gyerekek meg örülnek, hogy a Télapó megrázta a szakállát. :(
    Hát igen, az egész életünk egy holtig tartó tanulás!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm Endre, gondolhattam volna, de korábban tényleg nem hallottam még ezt a kifejezést.
    "A tudásé a jövő!" szokták volt mondani :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jók a piros sapkás fakopács fotók, és nekem nagyon tetszenek a zúzmarásak is, különösen a második és az utolsó!
    Nálunk még nem volt sem hó, sem zúzmara.

    VálaszTörlés
  10. Köszönöm Jenő! Még csak most jön a zúzmara szezon és a hó, szép képeket fogsz csinálni.

    VálaszTörlés