KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. november 28., hétfő

Díszvendég

Végre ragyog a nap! Nagy reményekkel siettem a leshez, de csalódnom kellett. Először is goromba szél kerekedett, rázta a nádat körülöttem, a  sötétítő fólia vitorlaként duzzadt és csapkodott, sőt még az üvegtáblát is megkondította néha egy-egy szélroham. A verebek és a cinegék csak ímmel-ámmal repkedtek az etetőre, úgy látszik, az enyhe időben máshol kerestek a szotyinál ízletesebb eleséget. Csupán egy szajkó tett villámlátogatást,  a fakopáncsokról pedig csak röptük surrogó hangja tudósított. Az ölyv a nagy fűzfa tetején végtelen türelemmel várta, hogy elhagyjam a terepet és zavartalanul bekebelezhesse mai csirkefarhát adagját.
Hiába a nagyszerű megvilágítás, a beszállóág üresen maradt. Elkedvetlenítő eseménytelenség. Már-már csomagoltam, amikor a magas, elsárgult fűből ragyogó tollruhájában kilépett a mai díszvendégem.


A szép fácánkakas a kiszórt kukoricából alig csipegetett és a fényből máris a les árnyékába lépett.


Az üveg mögött nem láthatott, de tekintete mégis gyanakvást tükrözött.


A földhöz lapulva még néhány lépést tett felém.


Már csak két méterre lehetett...


 
... de végül nem bújt be a lesbe. :)  A fedezékemet balról megkerülve eltűnt a kökénybokorban.
Véletlen találkozás, vagy ismeri már a kukorica lelőhelyet? Egyelőre nem tudom a választ. Mindenesetre jó, hogy jött, mert így mégsem maradt eredménytelen a mai, rosszul indult lesezésem.

13 megjegyzés:

  1. Parádésan szép tollazat. Örülök a sikerednek és köszi a szép közeli fotókat.
    Legközelebb talán hozza az asszonyt is :D

    VálaszTörlés
  2. Igen, fiatal kakas lehetett. Én is örülök, hogy besétált. Ennyi a minimum, ha már hordom nekik a kukoricát. Azt szeretném, ha a tyúkjait inkább jövő tavasszal, dürgéskor hozná. :)

    VálaszTörlés
  3. Hányszor el kellett kergetnem a kakast,mert a tükörképével kötekedve,az üveget kopogtatta a lesben!:)

    VálaszTörlés
  4. Eddig nem volt szerencsém a fácánokkal, pedig tavaly egy zsák kukoricát szórtam ki nekik. A tiédhez hasonló esetnek nem örülnék, mert túl közel lenne a fotózáshoz. Az ilyen jelenet viszont kívülről fényképezve mulatságos lehetne...

    VálaszTörlés
  5. Mi is jól szórakoztunk!Mikor elkezdte kopogtatni az üveget,csak kinyitottam az ajtót,a beáradó fényben az ellenséges "fácántükörkép"-ből ember lett.Ilyenkor kakatolva elrohant,tisztes távolból figyelt hitetlenkedve,aztán kezdte elölről!

    VálaszTörlés
  6. Nem is gondoltam volna, hogy ilyen kitartó a fácánkakas. Talán párzási időszakban volt az eset?

    VálaszTörlés
  7. Sokkal óvatosabbnak gondoltam én is, mint ahogy Gábor írja. No de a tükörképét csak el kell valahogy kergetnie :) Ritka szép madár és a hosszú faroktollak miatt, milyen nehezen fotózható. Gratulálok!

    VálaszTörlés
  8. Köszönöm szépen Péter! Gábor esete alapján érdemes lenne tükröt tartani a kakasnak. Ha sikerülne odaszoktatnom, meg is próbálnám. :)

    VálaszTörlés
  9. Nagyon jók a fácánkakas fotók! A napsütésben ragyognak a színek!

    VálaszTörlés
  10. Ezen esetek áprilisban történtek,nem tudom,de úgy rémlik a dürgés korábban van,de lehet,hogy tévedek!Egy ijedős tyúkkal járkált,aztán elmaradt az itatóról!De mátyással is volt ilyen tapasztalatom!

    VálaszTörlés
  11. Jenőnek: nekem is tetszenek a ragyogó színek, főleg a mostani szürkeségben.

    VálaszTörlés
  12. A lényeg, hogy tavaszig kellene itt tartanom a kakast, hogy mindezt megtapasztaljam. Majd jól tartom...

    VálaszTörlés