KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2018. október 16., kedd

Verőfényes ősz

Immár tíz napja tart az ilyentájt szokatlan meleg idő. Az ég felhőtlen, a Nap ragyog és délutánonként júliust idézően kellemes a hőmérséklet. Vénasszonyok nyara - így mondják, de mindenki, még a korombeli vénemberek is élvezik. A lombok csodás színeket öltenek és a szélcsendben sokáig a helyükön maradnak a tarka falevelek.


A hajnalok persze már hűvösek és gyakran lepi köd a tájat. Egyik korai sétámon különleges hangulatú képeket sikerült készítenem.









A lesem környéke őszi színekben pompázik. A kis fenyvest a fákra felfutott vadszőlő díszíti.



Kíváncsi voltam, hogy milyen állatok látogatják ez idő tájt az itatómat, ezért néhány alkalommal beültem a kunyhómba leselkedni. A kis madarak távol maradtak. Sejtettem, hogy karvaly leselkedhet a közelben. Egyszer aztán megmutatta magát néhány felvétel idejére.


A korábban sokszor látott, hiányos színezésű kamasz fácán kakas végre tökéletes tollruhában mutatkozott.


A zajos szajkók egyre-másra jöttek, ugráltak, hangoskodtak és hordták a kukoricát és a napraforgó magot. Még az ölyvnek kikészített húst is felfedezték és megdézsmálták.


Nem hiába hallottam a kiáltását jó néhányszor: egyszer egy zöld küllő is berepült. A sok látogatót vonzó fatönköt vizsgálta át. Talán hangyákat remélt?


Egy új vendéget is a vízhez vezérelt a szomjúság: egy vörös mókus közelített a fenyőfákon.


Némi óvatoskodás után egyenesen az itatóhoz járult...


... és mohón inni kezdett.


Ám hirtelen valamitől megriadt és villámgyorsan felszaladt a fára, de aztán mégis leereszkedett a tuskóra, hogy átgondolja a helyzetet.


Rájöhetett, hogy nem fenyegeti veszély, ezért más irányból ugyan, de visszatért a vízhez.


Hosszasan ivott, majd a rá jellemző fürgeséggel hagyott magamra. Nagyon örültem a látogatásának, mert nem csak a víznél, de ebben az erdőben sem láttam még soha.
Az ölyvek bőven találhatnak egeret mostanában, mert többször csak a fákról gusztálták a csali falatokat, le nem jöttek.



Harmadik alkalomra aztán végre megjelent egyikük a kívánt helyen.


Nagyon jól mutatott az őszi erdő háttere előtt.


Pár közeli képet is készítettem róla.


Csak ímmel-ámmal falatozott és közben gyanakvóan nézett körül, mintha a párja támadásától tartott volna.


Nem maradt sokáig, a hús nagyobb részét meghagyva távozott. 
Talán még egy ideig élvezhetjük a gyönyörű őszi napokat, de nagyon kell már az eső a szomjazó földeknek, a kiszáradó folyóknak és a frissítő szél a szmogtól fulladozó városiaknak. Nem lehetek annyira önző, hogy csak magamra gondolva marasztaljam a csodás őszi napsütést.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése