KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2018. január 6., szombat

Januári tavasz

Micsoda bolond időjárás a mostani? A naptárt meghazudtolóan csak enyheség, köd, eső és fénytelenség jut mostanság a magamfajta, szép téli képekre áhítozó fotósnak. Hol marad a dér, a zúzmara és a hó, de legalább a szikrázó napsütés? 
Szerencsére egy-egy hajnali sétám alkalmával azért január első hetében is kiélhettem fotózási vágyamat. Az ekkor készült képeimből mutatok néhányat.
Magányosan üldögélő ölyv pirkadatkor.


A lemenő Hold a belvizes szántóföld felett.


A fasor mögött felkelő Nap.


Később "ugyanő" a magasból leragyogva.


A ködös hajnali tájképeket néha távoli őzek teszik élőbbé.



Csak egyszer sikerült közelebb kerülnöm egy vetésen legelésző sutához és nagyra nőtt fiacskájához, de azt még a reggeli szürkületben. A fénytelenség sajnos meglátszik a képen.


Ha egyszer-egyszer kis időre felragyog a Nap, már rohanok is a leshez. Ott sincs nagy élet, csak néhány, ímmel-ámmal eszegető madárkát találok és mindig csak ugyanazokat a megszokott fajúakat. 
Sehol egy újdonságot jelentő téli vendég. Még egy fenyőpintyet sem láttam, nemhogy süvöltőt, vagy fenyőrigót! A csonttollúakat már meg sem merem említeni...
Habár a cinegéket hálátlanul már nem fotózom, örömmel nézem sürgölődésüket.  
Több alkalommal ültem lesben, de ezalatt mindössze egyetlen zöldike tért be hozzám.


Ugyanezt mondhatom erről a meggyvágóról is.


A fakopáncsok viszont gyakori vendégeim.





A betérő harkályok nyugodtan eszegetnek, a szajkók viszont nagy ramazurit csapnak, váratlanul érkeznek, ide-oda ugrálnak, röpködnek, egymást hajkurásszák és minden kitett élelemből megtömik a begyüket, majd továbbszállnak, hogy egy fél óra múlva ismét megjelenjenek.




Az ölyv házaspár továbbra is figyelemmel kíséri a lesemnél történteket. A tojó sokszor csak távolról szemléli a csalit, nem jön közelebb. Biztosan nem eléggé éhes ahhoz, hogy előttem falatozzék, de a hímet módszeresen üldözi, nem engedi a húshoz. Az alábbi képek akkor készültek a szegény, elnyomott ölyv úrról, amikor valahogy kijátszotta párja figyelmét. Ekkor is csak félve eszegetett és rettegve várta az asszony megjelenést. Ez meg is történt és az üldözött uraság máris menthette a bőrét.






Szokványos képekkel, döcögősen indult hát ez az év. Jó lenne hinni, hogy lesznek még ennél sikeresebb heteim, hónapjaim.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése