KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2017. február 25., szombat

Őzek aranyban

Tavasziasan enyhe, de felhős napok után mára zavartalan napsütést ígért az időjós. Elhatároztam, hogy hajnalban kinézek a határba. Egy órával a Nap előtt keltem, hogy el ne szalasszam első sugarait, de már a házak között csalódottan állapítottam meg, hogy vékony, összefüggő, sötét felhőréteg takarja a keleti horizontot. Így is maradt, amikor a kocsit hátrahagyva elindultam a sáros földúton. Lassan világosodott. A sokszor látott tájat most kiábrándítóan sivárnak találtam. A réteken sárga fű, a szántóföldek egyhangú barnák, az elvetett gabona gyenge szálai még alig zöldellve sorjáznak és a kopár fák szürke csontvázakként szomorkodnak a mezsgyéken. 
Állatok, madarak sem mutatkoztak, mintha csak egymagam lennék a környéken. Sorra hagytam el a nádcsíkokkal tagolt réteket, sehol semmi. Mintha ciánoztak volna! A legnagyobb térségen talajvizes tavacskák fénylettek, talán lesz majd rajtuk vízimadár is? 
Már csak a gabonával bevetett lankás szántóföldben bíztam. Még felsétálok a dombtetőre, aztán visszafordulok - határoztam el. 
A Nap sugarai éppen akkor törtek át a felhőkön és villantak a szemembe, amikor megpillantottam a dombhajlat mögött megbújó őz csapatot. Ők még alig láthattak, de a feléjük fújó szél elárult. Veszélyt érezve riadtan szaladgáltak az erős, aranyló fényben. 


Valami hasonló élményben bízva keltem korán és a rossz előjelek dacára nagy szerencsével éppen jókor érkeztem a jó helyre, ahhoz, hogy "aranyat", arany fényben fürdő tájat és aranyos őzeket találjak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése