KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. június 28., kedd

Szűken mért élmények

Ez a június nem kényeztetett el. Mintha a természet helyre kívánta volna állítani az egyensúlyt, a rókakölyök fotózás élményzuhataga után most csak csurrant-cseppent a jóból. Hiába keltem jó párszor a Napnál is korábban, szinte nem láttam állatot a nagyra nőtt kukorica, gabona, elszáradt, de még lábon álló, rejtekadó repcetáblák környékén. 


Az itatóm sem szállította a fotózni valókat. Órákat tölthettem kattintás nélkül a kunyhómban, nem jöttek inni a madarak. Nem szomjasak ilyen forró nyáridőben? Ez a fakopáncs csak kivétel volt.


A Galga szitakötői ugyan már a párosodásra készülődnek, de ezt a témát már többször kimerítettem.





Egy frissen szántott-boronált földön bíbicek szaladgáltak táplálékot keresve. Egy pár kép erejéig elszórakoztattak.




Távolabb feltűnt egy őz suta, amint a sűrű növényzetből a rétre készülődött kijönni.


Nagyon óvatos volt, talán a gidáját is hozta volna?


Fedezéket keresve közelebb lopóztam és vártam, hogy megmutassa magát. Amivel nem számoltam: a megriasztott bíbicek jajveszékelve csapongtak felettem, időnként egészen a közelembe röpülve és közhírré téve, hogy ember jár a réten.


Az árulkodó madarak miatt a suta gyanút fogott, meggondolta magát és eltűnt a sűrűben, pedig addigra már jó fél órán át vártam rá.


A Nap egyre magasabbra kúszott, a fények elveszítették a varázsukat. Hazafelé tartva eszembe jutott a magányos kuvik, amely az elhagyott kertészet épületében tanyázik. Arra vettem az irányt.
Már távolról láttam, hogy a kis bagoly kedvenc őrhelyén, a fóliasátrak lecsupaszított csővázai között üldögél.


Közeledtemre átült egy másik helyre...


... aztán még tovább, a felhalmozott beton panelek tetejére. Célba is vettem, de meglepve láttam a keresőben, hogy egy fiatal búbosbanka repked a kuvik körül.


Aztán jött egy másik és az is megtelepedett a betonon.


A kuvikot zavarhatta ez a nagy érdeklődés és ismét odébb repült. A fiatal bankák meg követték őt. Kuvik, mint pótmama? No, ilyet sem láttam még! Négy frissen kirepült csákányozó ült le a bagoly közelében. Azt már magam is tapasztaltam, hogy a nappali madarak gyűlölik és támadják a baglyokat, de itt szó sem lehetett ellenségeskedésről. Szegénykék meg lehettek zavarodva, talán tényleg a mamájukkal tévesztették őt össze? A magányos kuvik hirtelen családot kapott, ha csak átmenetileg is?


Az igazi mamájuk meg értetlenül figyelte, hogy csemetéi elpártoltak tőle.


Aztán persze mindnyájan eltűntek a szemem elől és ezzel vége szakadt ennek a furcsa találkozásnak. Gondolom, mindenki ment a maga dolgára. A kuvik a kuckójába, a banka család pedig víg, közös csákányozásra.
Lassan elmúlik ez a fukar június. Remélem júliusban már több élménynek örülhetek majd!

6 megjegyzés:

  1. Nagyon szép fotók! A június madárles szempontjából nekem is elég kevés fotót hozott. Úgy látszik ez már csak így van...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm István. Furcsa, mert a korábbi években júniusban is csúcsforgalom volt az itatón.

      Törlés
  2. Azért nem olyan állatszegény a helyzet :-)
    A szitakötők most nálunk is itt vannak a pataknál, ahol lakom, én is sokat fotóztamezt a fajtát.
    Bíbicet még soha nem láttam, mint ahogy szabadon élő baglyot sem, én nagyon beérném ezekkel is, ha találoznék velük. :-)
    üdv

    VálaszTörlés
  3. Azért elégedetlenkedtem, mert ezek a képek egy egész hónap alatt gyűltek össze. Más hónapokban ennek a többszöröse a termés.
    Ha megőrzöd az érdeklődésedet a természet iránt, akkor előbb-utóbb te is találkozhatsz hasonló szépségekkel.

    VálaszTörlés
  4. De azért ezekkel a bankás-baglyos képekkel szerintem meg is lett az év természetfotója díj. Legalábbis virtuálisan biztos, és én át is adom ezennel :)
    Nagyon szuperek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Tünde, félek, hogy te nagyon túlértékeled ezeket a képeket, de azért köszönöm az általad adományozott Tünde-díjat.

      Törlés