KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2015. július 7., kedd

A jégmadarak visszatértek

Sok hiábavaló próbálkozás után végre ismét láttunk jégmadarakat a holtágnál. Hogy miért csak július elején jelennek meg itt és miért csak akkor, amikor már éppen kiszáradóban a hínárral teli meder?- az rejtély, de évről-évre így van. A hétvégén nagy örömmel és várakozással ültünk ki Tamással a szokott helyünkre és lestük a madarakat. Ketten voltak, két fiatal, akik békében tűrték egymás közelségét. Semmi látványos viszálykodás, versengés, kergetőzés, mintha a kánikulai meleg őket is elbágyasztotta volna, mint minket a sátor forrósága. Így nem csoda, hogy jószerével csak nyugalmas, üldögélős képeket sikerült készítenünk róluk. Egyetlen nagyobb hal akadt egyikük csőrébe, de azzal a közeli fűzfa ágai közé repült és ott birkózott meg vele, majd fogyasztotta el. Aztán jóllakottan tollászkodott, nyújtózott a lombok árnyékában, mi meg bosszankodtunk, hogy mindez nem előttünk történik. Talán majd a jövő héten nagyobb szerencsénk lesz?A kis halhoz egy szál moszat tapadt.
Ezzel a nyakatekert mozdulattal a kishal a bendőbe, a moszat kiköpve.

4 megjegyzés:

  1. Nem kell mindig akciójelenet, ezek a madarak anélkül is gyönyörűek. No, persze megértem én a fotóst is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Különleges, pompás madarak, őket csupán látni is élvezet, nemhogy fotózni. Azért remélem fognak még többet is mutatni. :)

      Törlés