KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2015. március 9., hétfő

Az öreg lencse

A minap kezembe akadt egy réges-régi objektív. Harminc évvel ezelőtt kaptam ajándékba egy idősebb rokonomtól, aki felhagyott a fotózással és elajándékozgatta a holmijait. Megkopott, jelentéktelen külsejű öreg lencse volt az már akkor is. Megköszöntem, eltettem, de soha ki sem próbáltam.
Most jobban szemügyre vettem. Meyer-Optik Görlitz  gyártmányú Primoplan 1,9/58, M42-es menettel.



Szerencsémre egy Canon közgyűrűbe éppen beleillett, csak egy lencsetisztítás, egy kis szigetelőszalag rögzítés és már felkerülhetett a fényképezőgépemre. Így történt, hogy csaknem harminc évnyi csipkerózsika-álmából felébresztve újra fényt látott és képet alkothatott az öreg obi. Mégpedig tetszetőset.


Rákerestem a neten. Megtudtam, hogy 1952 és 1959 között gyártották az akkori NDK-ban. Most már ritkaságnak számít és állítólag 300 dollár körüli áron adják-veszik a gyűjtők. Jellemzői közül kiemelik a különösen szép háttérmosását és portrézáshoz való alkalmasságát. Mindez csak megerősített abban a hitemben, hogy makrózáshoz jó hasznát veszem majd.
A hét végén eljött az igazi megmérettetés: csillagvirág fotózás a szigeten.








A fenti képek bizonysága szerint a régi objektív kiállta a próbát, megszerettem. Mivel nem sok helyet foglal, bekerül a fotós táskámba és minden fotós kirándulásomra elkísér majd.
Hát így kelt nálam új életre az elfeledett vénség. Remélem sok szép élményben lesz még részünk egymás társaságában!
....
Ide kívánkozik még egy makró fotóm, bár nem a fent leírt technikával készült, hanem a kompakttal.
Reggel hétkor szép napsütés és zúzmarás táj fogadott. Mínusz 7 fok volt. A csillagvirágok dérrel megrakva feküdtek a földön, de túlélték és a fagy múltával felegyenesedtek. Úgy látszik, fagytűrők.

Csillagvirág -7 fokban

7 megjegyzés:

  1. Odavagyok a gyönyörűségtől!!!! Mindegyik fotód csodás, de ez az utolsó viszi a pálmát.Gratulálok!!!
    Annyira jó,hogy felébredt Csipkerózsika objektíved!:)
    Én is próbálkozom a háttér összemosásával,nagyon tetszik. A lányom gépével próbálkozom makróban, egészen jó.Ahogy írtad:" a különösen szép háttérmosását..."
    Odavagyok az ilyen fotókért!!!!
    Most ez van, madárfotózáshoz még nincsen sajnos jó gépem, egyszer talán. Olyan sok örömet ad a fényképezés!
    Tegnap követtem el ezt a megszárított Borzaskata virág képet..:) http://mammkafotoi.blogspot.hu/
    Ha ESETLEG megtudnál eladó gépet,amivel madarakat lehet fotózni, tudnál szólni nekem? faragó András is adott már tanácsot tavaly, de aztán kerékpár lett véve.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Mamka! Köszönöm kedves hozzászólásodat és örülök, hogy tetszenek a képeim. Felkerestem a blogodat, megnéztem a képeidet és az említett fotódat kommentáltam is.
      Gép vásárlás ügyében nehéz tanácsot adni, mert a pénztárca vastagsága meghatározza a lehetőségeket. Madarakhoz 300-400 mm fókusztávolság kell, ezzel már sok kompakt zoom rendelkezik, használtak már kerékpár árában kaphatók lehetnek. Egyébként a cinkés fotóid nagyon szépek!
      Kívánom, hogy továbbra is sok örömöt találj a fényképezésben.

      Törlés
    2. Köszönöm ,hogy megnézted a képeimet és a tanácsodat is köszönöm, ki fogom próbálni!

      Törlés
  2. Hallottam már erről az optikáról, de vele készült fotót még nem láttam. A képeidet elnézve ismét megerősítést nyer a régi mondás, miszerint "jó az öreg a háznál".
    Tetszetős sorozat, a 8/9 fotók egészen különleges hatással bírnak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményedet Miklós, örülök, hogy te is érdemesnek találod az öreget a reaktiválásra. :)

      Törlés
  3. Kedves Endre

    ha setleg mgvalna a Meyertol engem nagyon erdekelne
    udvozlettel

    VálaszTörlés
  4. Köszönöm kedves Gyula, de megszerettem és most már megtartom.

    VálaszTörlés