KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. május 12., hétfő

Szárnya van, de nem madár...

...lógva alszik, állva szül, röptében szoptat és a fülével lát, mi az? Találós kérdés is lehetne! A válasz rá: a denevér.
Bőregérnek is nevezzük, de nem rágcsáló. Többnyire csak este, hangtalan, csapongó repülése közben látjuk és talán babonás borzongással gondolunk a vámpírokra, pedig a hazai denevérek ártalmatlan rovarevők.
Az emlős állatok egyedüli csoportja, amely aktív repülésre képes. Mellső végtagjaikon a másodiktól kezdve valamennyi ujjuk erősen meghosszabbodott. Közöttük és a törzs oldala között vékony bőrredő - a "vitorla"- feszül, amely a hátsó lábra és a farokra is kiterjed. Mivel bőr szárnyuk nem ereszti át a levegőt, röptük különbözik a madarakétól. A földön csak üggyel-bajjal mozognak. Éjszakai állatok, napközben fejjel lefelé csüngenek faodvakban, barlangokban, padlásokon. Látásuk gyenge, ultrahangok segítségével tájékozódnak, melynek frekvenciája fajonként különböző, 35-105 kHz közé esik. Európa valamennyi denevére hosszabb-rövidebb téli álmot alszik. Magyarországon 28 denevér faj él, mindegyikük védett.
...
Nos, a fenti ismereteknek azért néztem utána, mert a minap Janka unokám értesített, hogy a fatelep dolgozói egy denevért találtak az egyik farakás megbontásakor és eltették, hogy lefényképezhessem. A kis fickó egy dobozban várt rám, annak oldalfalán kapaszkodva, fejjel lefelé csüngve. Néhány felvétel erejéig megzavartuk a pihenését, majd szabadon engedtük. Nem ment messzire, a gépszín tetőterében keresett zavartalanabb alvóhelyet.








Egész eddigi életemben csupán egyetlen alkalommal tartottam a kezemben denevért, még gyermekkoromban. Egy padláson találtuk a hajdani vöröses barna bundájú állatkát és csupán most, a neten való keresgéléskor jöttem rá, hogy az egy úgynevezett közönséges denevér volt. A mostani fotóalany fajának meghatározása még nem sikerült, de rajta vagyok az ügyön.
Mindenesetre köszönöm a páratlan fotózási lehetőséget Janka unokámnak és a turai fatelep dolgozóinak.
...
Utóirat:
A meghatározás ügyében alighanem a legilletékesebbhez jutottam el. Dr. Estók Péter, az egri Eszterházy Károly főiskola docense a képeim alapján a következő elektronikus üzenetet küldte: 
"Üdvözlöm!
Ez egy fehértorkú denevér (Vespertilio murinus) hazánkban a ritka fajok közé tartozik. A legszebb bundaszínezettel rendelkező európai faj.
Szívesen vennénk a pontos adatot (pontos lelőhely, dátum, észlelő neve esetleg) A denevér ivarát nem igazán tudom megítélni a képeken, ha esetleg van  az alhasát ábrázoló egyéb kép akkor az alapján lehetne.
Üdvözlettel:
Estók Péter"
A kért adatokat és két képkivágást megküldtem, mire az alábbi válasz jött:
"Kedves Szabó Úr!
Köszönöm!
A képek alapján nősténynek tűnik, ami érdekes, mert a hazai példányok túlnyomó többsége hím (persze lehetséges, hogy még vonulásban volt a példány)
Üdvözlettel:
Estók Péter"
Örömömre szolgál, hogy a hobby-fotózásból egy aprócska tudományos haszon származott.

2 megjegyzés:

  1. Csodállak, hogy mindig meg megújulsz... Ez is klassz bejegyzés, érdekes. Mindig követlek, de valahogy mostanában elmaradt a hozzászólás, ne haragudj érte, de látod még az enyémmel sem haladtam. Üdv. Tamás

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves vagy, hogy így látod, én úgy érzem, hogy csak egy helyben topogok. A hozzászólás nem kötelező, csak fordítsd az idődet a te blogodra.

      Törlés