KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. május 26., hétfő

Újabb bankák

Tamás jóvoltából távollétemben is értesültem a banka család életéről. Naponta egy fiókával lett kevesebb a fészekben, de kívülről ez nem látszott, mert továbbra is annyian hajoltak ki a lyukból a kajáért, ahányan kifértek, vagyis ketten. Különös esemény is történt: egy idegen banka jelent meg a helyszínen, felreppent a bejárathoz, próbált benézni, bejutni, de a kicsik miatt ezt nem tehette.
Pénteken este felé jutottam ki a helyszínre. Már csak egyetlen kicsi tekintgetett kifelé. 


Én is észleltem az idegen bankákat. Hiába várta, tőlük nem kapott élelmet az utolsó fióka.Ellenségesek voltak a kicsivel, az vissza is húzódott. 


A két idegen nyilvánvalóan összetartozott, a hím udvarló hangot hallatott és látszott a viselkedésükön, hogy beköltöznének az odúba, de az utolsó fióka még útjukban volt.
Szombaton délelőtt a helyzet nem sokat változott, a kicsi benn, de az idegenek is meg-megjelentek. Az etető szülők igyekeztek elhárítani a zaklatást és rárepülésekkel nyugtalanították az illetékteleneket. Bevallom, én is szerettem volna, hogy a fészek kiürüljön végre és a pár beköltözhessen, de a kicsi kitartott.
Vasárnap a tervezettnél korábban, már hajnalban felébredtem és akkor már ki is mentem a bankákhoz. Mire elhelyezkedtem, az utolsó fióka is megjelent az ablakban. Ő volt a hatodik.
Hát te még mindig itt vagy? Miattad még majd máshová költöznek a friss házasok! - korholtam.
A kaja nem jött, a fióka egyre türelmetlenebben sipítozott, míg végre a szemem láttára kirepült, pont a sátram tetejére. Nem sokáig kellett várni a párocskára sem.


Felváltva repültek az odú bejáratához, óvatosan bekukucskáltak, bebújtak...


... felültek a tetejére, kopogtatták, vizsgálgatták, hogy vajon elég erős-e? Furcsa ilyet mondani, de látszott rajtuk az új lakás megszerzésének öröme! És közben szerelmes hangokkal becézték egymást! Összeszokott pár benyomását keltették, akiknek már nem kell az ajándék átadás kapcsolatuk megerősítéséhez. A lány "vacsora" nélkül is igent mondott.Ezután újabb fészek rendezgetés következett. A tojó takarított,  kezdte kihordani az előző család szemetét, piszkát. Közben a hím a kis bankát igyekezett elzavarni a közelből. Most már végképp kibérelték az odút!
Jóleső tollászkodás, nyújtózás következett.


Néha kis időre elrepültek, de siettek haza, merthogy mostantól ez lesz az otthonuk.
Az újabb szerelmeskedésük képei igazán romantikusra sikeredtek.


A nehezen megürült odú tehát nem maradt gazdátlan, úgyszólván "meleg csákány(os) váltással" kelt el. A szemem láttára megalapított újabb búbosbanka család pedig továbbra is el fog látni bennünket fotótémával. 
Ha mindez a sok élmény még nem lett volna elég! :)

18 megjegyzés:

 1. Csodálatos fotók ! Köszönöm hatalmas élmény volt , ha csak innét is . Remélem nekem is megadatik majd egyszer ,hogy átéljem . Barátsággal : Csilla

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Csilla! Nagyon megtisztel a látogatása és a jó véleménye. Kívánom, hogy sikerüljön!

   Törlés
 2. CSODÁLATOS!!!!!!! Köszönöm,hogy láthattam az életük nagy pillanatait! Gratulálok a fotókhoz.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Én is ugyanígy érzek... Köszönöm.

   Törlés
 3. Nagyszerű projekt! Szuper képek sikerültek! Minden elismerésem!! Gratulálok! :)

  VálaszTörlés
 4. Végre újra belenéztem a Naplódba, és elsőre csodajó fotókat találtam! Csatlakozom a gratulálókhoz!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Kedves Jenő! Nem is tudod, mennyire örülök, hogy benéztél! Már féltem, hogy akaratomon kívül megbántottalak. Köszönöm szépen és ne kerülj el!

   Törlés
 5. De jó történet, és a képek is csodálatosak. Jó lenne kihelyezni egy odút, csak előbb egy jó bankás hely kell. Én elég ritkán látok bankákat felénk.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm a jó véleményedet. Az már legkorábban csak jövőre lesz jó, de megéri!

   Törlés
  2. Most rágyújtottam, a képeidet látva, és ha a tervem sikerül akkor a hétvégén kihelyezek egy-két odút egy helyen ahol régebb láttam bankát. Gondolom én is, hogy már csak jövőre lesz jó, de most ezt megoldom, mert jövőben tuti nem jut eszembe idejében.

   Törlés
  3. Egyetértek, most kell megalapozni a jövőt.

   Törlés
 6. Fantasztikus sorozat, érdekes és szórakoztató felvezetéssel. Gratulálok!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm. Örülök, hogy benéztél, mindig szívesen veszem a látogatásodat.

   Törlés
 7. Úgy gondolom, az anno elpusztult bankáidért, most bőven kárpótol(t) a sors!
  Remek sztori,jó képek!
  üdv:G

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Valóban, kis híján "kárpótlás" címet adtam az első sztorinak. Kösz.

   Törlés
 8. Nálunk elpusztult a fészekalj,tojóstul! :( Nyilván itt is valami ragadozó lehetett!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Részvétem. Biztosan túl nagy volt a nyílás és be tudott menni a nyest.

   Törlés