KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. június 7., csütörtök

Fácánok az itatónál

Újabban sokat üldögélek a reggeli fényekre tervezett erdei itatómnál. Egyik nap ebéd után néztem ki, mert feltételeztem, hogy nagyobb lesz a forgalom, mint délelőtt. Örömmel tapasztaltam, hogy ekkor a "területileg illetékes" fácánok is megjelentek. Óvatosan, esetenként más-más útvonalon közeledtek és csak futtában kapkodtak fel pár szemet a csali kukoricából. Többnyire a tyúknak támadt kedve egy kis csemegézésre, a kakasa jellegzetes kotyogással követte. Nem sokáig időztek, máris továbbálltak, de később más irányból újra feltűntek. Bőven volt alkalmam fotózni őket, változó, de legtöbbször rossz fényviszonyok között. A sok kép közül válogattam az alábbi sorozatot.









Aznap egészen hét óráig maradtam. Csak ekkor tapasztaltam, hogy a sok kukoricázás után végre a vízből is kortyoltak.









A leglátványosabb jelenet, a dürrögés, amikor a kakas felágaskodva nagyot rikolt és megrázza tollazatát, legnagyobb sajnálatomra mindig a látóteremen kívül történt. Előttem, a nyílt terepen soha, legfeljebb egy bokor fedezékében. Bármennyit játszottam a telefonomról is a vetélytárs hangot, az óvatos hím fácán csak ezen a helyen viszonozta a szertartást.  Egyelőre sejtelmem sincs, hogyan járhatnék túl az eszén?



6 megjegyzés:

  1. Remek fotók, a kakas a bokrok között (a zöld és az élénk piros) különösen tetszik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a fotók. Az a kép éppen egy beeső fényfoltban készült.

      Törlés
  2. De szép madarak ezek! Előbb utóbb biztos fog sikerülni lefotózni a dürrögést is.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nekem is nagyon tetszenek: a tyúk az egyszerű semleges színezetével, a kakas meg a színpompájával. Talán náluk a legnagyobb a színkülönbség a nemek között. Amíg bejárnak, hajtok a dürrögésre.

      Törlés
  3. Nagyon szépek a fotók! A Szőlőhegyen is sokszor látok röptében fácánokat, de persze sohasem állnak meg a kedvemért!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi. Röptükben én is hiába próbálom, nincs jó fotóm róluk.

      Törlés