KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. május 14., hétfő

Kedves csirkefogók

Május elején - az első fű kaszálás táján - én a gyurgyalagoknál is jobban várom a kis rókákat.  Addigra már több alkalommal ellenőrzöm az ismert kotorékot, keresem körülötte a foglaltság árulkodó nyomait. A lehető legcsekélyebb zavarás érdekében többszöri nekifutással távolítom el a tavalyról maradt elszáradt kórókat, kisebb bokrokat és a sajnos mindenütt jelen lévő szemetet. Kezdő rókafotósként négy éve ilyentájt kezdtem buzgón sarlózni a magas füvet, aminek az lett az eredménye, hogy az öreg róka sebtében elköltöztette a fiait. Ezt a hibát nem követem el még egyszer! Közben aggódva lesem, hogy a környékbeli gazdálkodók nem terveznek-e valami merényletet a róka család ellen, úgy, mint az elmúlt évben. Aztán, amikor meglátom az apró lábnyomokat a homokban, akkor alkalmas távolságban kihelyezem az egyszerű mellvédet, amelyet a rókák megszoknak és később észre sem veszik, hogy amögé kuporodom a fényképezőgépemmel.
Idén is így történt, csakhogy sehogy sem akartak mutatkozni a kicsikék. Összesen hét alkalommal ültem a kotoréknál átlagban két órát, reggel, délben és délután, de sikertelenül. Ilyenkor aztán jönnek a kétségek: valamit rosszul csináltam és elijesztettem őket? Túl közelre tettem a lest és valahogyan kifigyeltek? Netán már a nádban táborozik a család? Vagy mégiscsak létezik egy jól álcázott távoli kijárat, amin keresztül eltávoznak, amikor megjelenek? Minden távozáskor óvatosan közel lopóztam és igyekeztem  észrevenni az apró változásokat a lukak körül. Szerencsére mindig úgy hagyhattam el a helyszínt, hogy érdemes még másnap is visszajönnöm. Kénytelen kelletlen bele kellett törődnöm ezekben a napokban, hogy csak ülök és remélek. Aztán nyolcadszorra végre megtört a jég, helyesebben megnyílt a föld és előbújtak a kicsikék. Csaknem egy órát játszadoztak a szemem előtt. Egyelőre csak négyet láttam belőlük, de többen lehetnek. 
Majd meglátom! ...

Picurka
Kormoska
Megkettőzött figyelem
Megharaplak!
Hamm, bekaplak!
Haragszom rád!
Ez maradt tegnapról...
Az értelmiségi  (tollforgató)
Gyere játszani!
Csodálkozók
Hármasban
Te így tudsz vakarózni?
A képeket unokáimnak ajánlom.

16 megjegyzés:

 1. Csak ámulok Endre, pazar sorozat!
  Kitartásodat már sokadszorra siker koronázta.
  A kicsik nagyon édesek, oly sok állat kicsinyeire mondjuk azt, hogy bárcsak mindig ilyenek maradnának :)
  Gratulálok, remek poszt!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen! Kitartás nélkül nem menne.

   Törlés
 2. nagyon aranyosak :)
  igazán szép képek!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Olyanok, mint a kis kutyák.
   Köszönöm szépen.

   Törlés
 3. A kölyök rókák minidig mosolyt tudnak csalni az arcomra. Ez most is sikerült :)
  Szép sorozat, gratulálok!
  Egy hónapja láttam két kölyköt, ahogy az aszfaltos út közepén cibálták egymás fülét éjjel 3kor. Nagyon jópofák!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nekem is kedvenceim a kis rókák. Gondolom, nem tudtad lefotózni az esetet, de sokáig emlékezetes marad.

   Törlés
 4. Gondolom, az Unokáknak tetszettek a kis rókák, de nem csak nekik, nekem is nagyon tetszettek!
  Remek fotók!

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nem hiszem, hogy van valaki, akinek nem tetszenek ezek a kedves kis állatok. Köszönöm az értékelést.

   Törlés
 5. Hát Endre bátyám, le a kalappal! Nagyon jó lett a kitartásod eredménye. Én is eltervezem minden évben, hogy na majd az idén... de megint nem volt időm ráállni a témára. Azért neked nagy gratula.
  Üdv.:Mikrobi75

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Ne hibáztasd magad, majd nyugdíjas korodban neked is lesz időd ilyesmire! :)

   Törlés
 6. Nagyon aranyosak a kicsik, igazán nagy élmény lehetett ott lenni , és várni őket!!
  Mindig mondom a természet csodás!!!

  VálaszTörlés
 7. Nagyon aranyosak mint minden állat kicsinye.:-)
  Remek fotósorozat lett a türelmed eredménye. A "tollforgató" tetszett a legjobban, de a játékos jelenetek is irigylésre méltóak.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Köszönöm szépen a véleményedet. Nagyon kedvelem őket, amíg itt lesznek, addig látogatom és fotózom a kis csibészeket.

   Törlés