KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. február 28., hétfő

Képek kis hibával

A fotóknak is megvan a maguk sorsa. A legsikerületlenebbeket már a terepen kitörli a fotós a gépe memóriájából, mások hibái csak a monitoron válnak láthatóvá és ekkor kerülnek a kukába. A legszebbeket megbecsüli alkotójuk és szívesen mutogatja. Vannak viszont olyanok, amelyek se nem igazán rosszak, se nem teljesen jók. Ezek egy ideig még lappanganak a számítógépen, aztán majd egy éves selejtezésen adják át helyüket az utánuk következő jobbaknak.
Legtöbb esetben a háttérrel van baj.

Ez a kis kékcinege például egy csúnya, törött ágon pózol.



A feketerigó egy frissen fűrészelt karóra ült be.

Ugyanez a hely tetszett meg a vörösbegynek is.



A nagy fakopáncs képén egy oda nem illő ágacska éktelenkedik.

Sajnos, kusza a háttér az erdei pinty fotóján.



Az egerészölyv nagyon alacsonyan ül, zavaró a háttér részletezettsége.

Az eddigi egyetlen fácán, egy tyúkocska, amelyet a lesnél fényképeztem. Nem mert teljesen kilépni a bokrok fedezékéből. Itt meg az előtér zavaros.



Hiába szép a fény a békát zsákmányolt, éppen felszálló nagykócsag tollazatán, lemaradt a szárnyvég, a háttér pedig túlzottan éles és sötét, a béka alig látszik.

A repülő szürkegémet csak félig világítja meg a fény.



Lehet, hogy kár volt ilyen képeket mutogatnom? Talán mégsem. A madárbarátokat remélhetően így is gyönyörködteti a madarak szépsége és ezért elnézik a fogyatékosságokat. A fotózásban jártas olvasóim esetleg okulnak a hibáimból és jót mulatnak a képek gyengeségein. Én mindenesetre levonom a tanulságot és az itt bemutatott összes kis hibás fotót erősen leértékelve, mindössze féláron mutatom. Csak tessék, tessék! Nagy árleszállítás! :)

4 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy ilyen gondosan, mérnökemberhez illő precizitással soroltad fel a "hibákat"!
    Még a végén azt hittem volna, hogy szép madarakat látok:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Kedves tőled, hogy mégis csak a szép madarakat veszed észre! :)

    VálaszTörlés
  3. Azért én örülnék, ha ilyen "kis hibás" fotókat tudnék csinálni! Engemet különben például a kis ágacska a nagy fakopács alatt és az egerészölyv háttere nem nagyon zavar.
    Üdvözlöm a szép muflont a márciusi nyitóképen!

    VálaszTörlés
  4. Biztos vagyok benne, hogy ha lenne megfelelő felszerelésed és lehetőséged, akkor te még szebb madárfotókat tudnál csinálni és egy idő után téged is bosszantanának a becsúszó kisebb-nagyobb hibák. Megköszönöm és szívesen továbbítanám az üdvözletedet a muflon kosnak, de félő, hogy nem találkozom vele mostanában. :)
    Ugye nem baj, hogy viccelek?

    VálaszTörlés