KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2022. január 22., szombat

Ölyv úr lázadása

Évek óta etetem az ölyveket a lesemnél. Többesszámot használok, noha többnyire csak az erősebb tojó látja hasznát a kitett húsnak. Náluk a hím képviseli a gyengébb nemet, többször voltam tanúja a konctól való elverésének. Brutális párja akkor sem engedi falatozni, amikor ő maga nem éhes, üldözi, rárepül, terrorizálja a panaszosan vijjogó, kéregető hímet, aki a sok zaklatás miatt kénytelen volt beletörődni másodrangúságába. Az utóbbi időben mindig csak a magányos tojót láttam a lesem közelében. 

Tegnap reggelre egy kevéske porhó szitálta be a környékünket és a szép napsütést feledtetve csípős, hideg szél tudatosította az élőlényekben, hogy még javában a tél az úr. Magam is jól felöltözve, mégis fázósan mentem ki a fenyvesbe, gyorsan kitettem a magokat és a csali húst, majd elvackoltam  kis kunyhómban. Alig telt el tíz perc beszállt az ölyv, nyilvánvalóan a tojó. A hideg meghozta az étvágyát.


Nem kellett keresgélnie, már messziről kiszúrta kedvenc csemegéjét. Úgy ült le, hogy kényelmesen hozzáférjen.


Nekem hátat fordítva nyugodtan tépkedte a húst, néha a szárnyát is használva.


Olykor leugrott a földre, onnan próbálkozott, de hamar visszaröppent a fatörzsre.


Már legalább fél órája falatozott, amikor kezdett felfelé tekintgetni. 


Amikor a szárnyait védelmezően a zsákmány főlé terítette, már biztosra vettem, hogy a párja közeledik.


A degeszre tömött begyű tojó elrepült, mintha megijedt volna a hímtől, aki nagyon éhes lehetett, hogy megpróbálkozott ezzel az élelemszerzési kísérlettel. Izgatottan ült a hús fölé és szinte már bele is tépett.


Azaz csak tépett volna, mert a dühös tojó visszatért és megtámadta.


Szegény hím hiába próbált megkapaszkodni, párja karmos lábát fegyverként használva esett neki.


A hím nem tudott kellő ellenállást kifejteni, elvesztette az egyensúlyát.


A lerohanás másodpercek alatt történt és a hím máris vesztésre állt.


Még egy erőteljes szárnycsapás a támadótól és a gyengébb madár lehanyatlott.


A tojó utána ugrott és a földön fitogtatta erejét, fölényét a panaszosan méltatlankodó párjával szemben.


Az örök vesztes odébbrepült, a diadalmas tojó pedig visszafoglalta a trónt, azaz a prédát, de vészjósló tekintete és testbeszéde jelezte a közeli fán megtelepedett kéregető hímnek, hogy nem adja a prédát és ezt komolyan gondolja. 

A szegény éhező hím sipákolt még egy darabig, de aztán elkotródott. Élete párja ismét megleckéztette, kénytelen lesz egeret fogni, ha nem akar éhen halni. Emberi ésszel nehéz felfogni, miért nem osztozik a tojó, amikor hamarosan ismét fészket rak és párosodik majd a nehéz sorsú hímmel? Talán az a törvény, hogy a legfontosabb a létfenntartás és a szaporodás csupán másodlagos.

4 megjegyzés:

  1. Legfontosabb a létfenntartás, a jó kondíció és a szaporodás! Az utóbbinak csak rövid ideig szükséges eszköze a hím. Bár, most gondolkodom, de nem tudom: költés alatt eteti a hím a párját? Akkor visszaadhatná ezt a kegyetlen, önző, irigy viselkedést.Nem tudom. Az utódok felnevelése neki is a legfontosabb, feledteti a sérelmeket?
    Mi a tapasztalatod Endre, eteti költés alatt a hím a párját?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm megerősítő soraidat. Más madaraknál, melyeket módomban állt megfigyelni bizony eteti. Az ölyveknél csak feltételezem, bár nincs saját tapasztalatom róluk.

      Törlés
  2. Az ölyvek száma is erősen függ a pockok, egerek számától.

    A költés alatt és a következő néhány napban a hím hordja a táplálékot a fészekhez. Amikor a fiókák első fedőtollai kibújnak, mindkét szülő vadászni indul. A tojó kezdetben feldarabolja a zsákmányt, és a falatokat a fiókák csőre elé tartja, később a szülők a táplálékot a fészek szélére helyezik.
    Wikipédia írta.
    A családon belüli erőszak oka lehet mostanában, h. a tojónak szüksége van több táplálékra a tojások kifejlődéséhez. Endre, megint egy remek sorozattal mutattál meg ennek a gyönyörű ragadozó fajnak az életéből egy fontos jelenetet. Gratlálok !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margit! Köszönöm, hogy utánanéztél a felvetődött kérdésnek és megválaszoltad.
      Örülök, hogy tetszett a sorozat és köszönöm a gratulációt.

      Törlés