KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. április 12., kedd

Kakastánc

A fácánok időnkénti feltűnése a lesemnél olyan lehetőség, melyet mindenképpen ki akartam használni. Legutóbb sikerült a kakas magakellető táncának egy-két momentumát elkapnom, de bíztam benne, hogy lehet ezt még tökéletesíteni. Alig vártam, hogy az időjárás jobbra forduljon és legyen esélyem némi napsütésre. Tegnap délután meg is mutatta magát a napocska, egészen addig, amíg be nem ültem a lesbe s akkor velem együtt ő is elbújt. Három kakas válaszolgatott egymásnak a hátam mögötti elvadult réten. Időnként én is beszálltam a kórusba telefonom gyenge hangjával. Sokáig nem történt semmi, aztán megjelent egy facér tyúkocska, vagy jércike, családi állapotát nem tudtam megállapítani. :) Egymaga jött, kísérő nélkül. Kicsit szedegetett, aztán sietve távozott, de nem a kiáltozó udvarlók felé. Nem sajnáltam, hadd menjen, engem a legények érdekelnek!


A környék illetékese egyre közelebbről kiáltozott, aztán már meghallottam a kotyogását, mellyel a tyúkokat csalogatta. Ellenőrizni jött és elverni a hangjából ítélve gyenge betolakodót.


Azt nem találta, de ha már itt volt, felkapdosott néhány magot, ...


... aztán mintha elgondolkodott volna, hogy mi járatban van. Vagy várta, hogy feltűnjék a vetélytárs?


És, hogy az nem adott életjelet, világgá kürtölte, hogy tudja meg mindenki, itt ő az úr!








Egy ideig még várta a riválisát, aztán visszatért a sűrűbe.


A közelben maradt és onnan kiáltozott. Ismét elindítottam a hanglejátszót és szellem-kakasként addig ingereltem, amíg újra kiállt a pástra, hogy megvívjon titokzatos ellenfelével.


Az itató egy darabja ugyan kissé betakart a képbe, de amúgy elégedett voltam a hely választásával. Nagy örömömre ismét előadta rikoltással kísért táncát.









Körbekémlelt minden irányba és büszkeségtől dagadó beggyel nyugtázta, hogy ismét megfutamította a szemtelenkedőt. Megnyugodva távozott.


Én viszont még maradtam. Este fél hat felé járt az idő és csodás fények öntötték el a tájat. Szegény kakast már nem bőszítettem tovább, de még jól esett a szemlélődés. Egyszer csak felbukkant egy nyúl. Megdobbant a szívem, hátha inni jött, de nem, tovább ügetett.


Kis idő múltán mégis visszatért. Örültem a látogatásának, még nem járt nyuszi a lesemnél. A kattintás megijesztette, eszét vesztve elrohant.


A fácánok mellé így még nyúl is került képzeletbeli vadásztarisznyámba, akár egy jó vadvacsora is kitelt volna belőlük. :)

6 megjegyzés:

  1. Nem csak a képeid tetszenek, hanem a hozzájuk írt kedves szövegek is! PLaci

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Laci! Köszönöm a véleményedet, örülök, hogy az írásaimat is értékeled.

      Törlés
  2. Tisztelt Szabó Úr.Ezek a felvételek csodálatosak. Nagy tisztelője vagyok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves József! Köszönöm a tetszésnyilvánítását. Kérem, kövesse továbbra is szerény működésemet a blogon keresztül.

      Törlés
  3. Minden elismerésem az Öné! Nagyon szép! Köszönöm a látványt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Rózsa! Én köszönöm az Ön kitüntető figyelmét és remélem, hogy állandó olvasómként tudhatom.

      Törlés