KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. február 14., vasárnap

Állati szerelem

Az egyik természet-és madárfotós facebook csoportban Valentin-napi játékra hívták a tagságot, vagyis páros fotókat kértek. Ez adta az ötletet, hogy átgondoljam, vannak-e ilyen képeim? Magam is meglepődtem, hogy milyen sok szép "szerelmi" jelenetnek lehettem tanúja, amióta természetfotózásra adtam a fejem. Mielőtt még bárki azzal gyanúsítana meg, hogy kukkolóként élvezkedem, hadd adjam elő indokaimat, hogy miért készítek ilyen képeket? A legegyszerűbb: két madár/állat több, mint egy, vagyis együttes megörökítésük nagyobb kihívás, aztán: az udvarlás/párzás látványos és ritkán látható akciókkal jár, továbbá: érdekes viselkedési megfigyeléseket lehet tenni ilyenkor.
A mindenütt megtalálható verebek nászával talán már mindenki találkozott.


A balkáni gerlék is az ember közelében élik (szerelmi) életüket, viszonylag könnyű ilyen jeleneteket látni. Igaz, a villanydrót vagy a lámpaoszlop nem a legszebb díszlet az ilyen képekhez.



A gyurgyalagokért már jócskán ki kell menni a természetbe. Ugyanakkor ez a színes, elegáns madárfaj könnyen fotózható, mert eltűri a fotós közelségét. Az egymásra talált párok időnként idilli módon üldögélnek egymás mellett, miközben a fészkelő helyüket készítik.


Az udvarlási ceremónia betetőzése a nászajándék átadása-átvétele, amely a pár összetartozását végleg megpecsételi.


Ezután a fajfenntartás ösztönének engedve már jöhet a nász.


Egy alkalommal volt szerencsém búbos vöcskök udvarlását látni. Nászajándék gyanánt a hínár is megteszi, ezt a fészek rakáshoz használják.


Az összeszokáshoz romantikus násztánc is tartozik.


Eleinte úgy gondoltam, hogy az ajándékozás csak a gyurgyalagokra jellemző, aztán meglepődtem, amikor búbosbankáéknál is láttam egy ajándék átadást.




Nagy öröm ért, amikor a kertünkben elhelyezett deszka odút elfoglalta egy banka pár, sőt az udvarlásukat és a nászukat is meg tudtam örökíteni.



A ragadozó madarak már februárban keresik a párjukat. Legutóbb az egerészölyveknél tapasztaltam olyan magatartást, amely összetartozásukra utalt. Egyikük, valószínűleg a hím madár odavezette párját a lesemnél kitett húsra és hagyta őt falatozni. Ez is egyfajta ajándékozásként értelmezhető gesztus.



Egyik barátom nemrég párba állt varjakat fotózott, amikor a hím madár tollat ajándékozott a tojónak. Másik barátom "csókolózó" hollókról készített képet. A csókról jutott eszembe az a fotóm, melyen sirályok kedveskednek egymásnak.


A négylábú vadállatok szerelme mindeddig rejtve maradt előttem, az őzeket kivéve. Július végén kezdődik a nászidőszakuk, az üzekedés. Ekkor könnyebb őket fényképezni. Eleinte csak párosan járnak, majd kergetőznek, amíg végül megtörténik a párzás.




És hogyan is feledkezhetnék el a gímszarvasok nászidőszakáról, a szarvasbőgésről. Szeptember végén a bőgő bikáktól hangos az erdő. 


Különleges szerencsémnek tartom, hogy volt alkalmam jó néhányszor ez időtájt szarvasos területen járni. 


Sok szép jelenetnek voltam tanúja, de bikák verekedését, vagy magát a borítást sohasem láthattam.
Egy "családi" fotót, melyen borjú, tehén és bika egyszerre szerepel, azért még itt megmutatok.


Ha a rovarok nászát most mellőzöm :), akkor ennyit tudtam összeszedni az állatok szerelméről, már, ahogyan én láttam. Boldog Valentin napot kívánok mindenkinek, aki vette a fáradságot, végignézte a képeket és eddig jutott az olvasásban! :)

12 megjegyzés:

  1. Csodálatos fotókat osztottál meg ismét ! Öröm volt végig nézni őket és olvasni gondolataidat ! Most különösen , mikor ilyen csúnya esős idő van .Köszönöm szépen !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla! Köszönöm a tetszésnyilvánításodat. A csúnya időnek köszönhető, hogy megcsináltam ezt az összeállítást és örülök, hogy elnyerte a tetszésedet.

      Törlés
  2. Kedves Endre! Végignéztem a képeket és ismét azt mondhatom, hogy fantasztikus élményben volt részem :-) Köszönöm!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves István, örülök, hogy tetszett és köszönöm, hogy ezt ki is fejezted.

      Törlés
  3. Élvezetes volt ismét olvasgatni, nézegetni :-) Írígylésre méltó hobbi - amely már-már inkább profizmusnak nevezhető. A képek önmagukban is gyönyörűek, kedvesek, de az összekötő részekkel nagy élmény!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Csilla! Örvendek, hogy ennyire jó a véleményed szerény munkámról. Ez a hobbi sok szép élmény megszerzéséhez vezetett el és a képek kidolgozása, no meg az írás kitűnő szórakozás. Talán "öregedésgátló" hatása is van, főleg, ha a tiédhez hasonló pozitív megerősítéseket kapok. Nagyon köszönöm!

      Törlés
  4. kedves Endre ! Szuper oldal , mint mindég gratulálok . Az említett csoport a :https://www.facebook.com/groups/535448669874678/

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves András. Az említett facebook csoport: Természet és madárfotók 2. Minden természetkedvelőnek jó szívvel ajánlom. Szép képek, jó társaság.

      Törlés
  5. Remek összefoglaló a témában készült képeidből. A kiegészítő szöveg mint mindig szintén szórakoztató.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Erzsébet! A te véleményedre sokat adok, örülök, hogy ezúttal is kedvező. Nagyon köszönöm.

      Törlés
  6. Csodálatos és köztük ritkán látható állatokat is sikerült fotóznod. Gigantikus felvételek mind! Sok nekem csak álom marad, gratulálok és kicsit irígykedek is. ;-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm megtisztelő véleményedet kedves Flögi.

      Törlés