KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. február 4., csütörtök

A kezdetek

Legutóbb régi madárfotóim között válogattam. Akkor jöttem rá, hogy milyen sok, jobb sorsra érdemes fotómat nem mutattam még meg a naplómban, hiszen ezt csak 2010-ben kezdtem írni, de a madár/természet fotózásom már 2005-ben elkezdődött.
Csak a történeti hűség kedvéért és a teljesség igénye nélkül álljon itt néhány ezekből a kezdeti képekből.

Vörösbegy
Fenyvescinege
Őszapó
Fenyőpinty
Tengelic
Csuszka
Meggyvágó
Csíz
Vörösbegy
Fenyőrigó
Zöldike
Őszapó
Meggyvágó
Valamennyi etetős fotóm közül  ezt a korai képemet tartom a legszebbnek.

Kékcinege
Sok érdekes madár fotót köszönhetek a cserkeléseknek is. Ekkor gyalogosan, vagy kocsiból, néha lessátorból készültek a képek.


Kenderikék és zöldikék
Barna réti héja
Szürkegémek
Sirály
Kormorán
Nádirigó
Gyurgyalag pár
Vadgerle
Fácánkakas
Réti fülesbagoly
Erdei fülesbagoly
Vörösvércse
Füsti fecske
Kiskócsag
Erdei fülesbagoly
Csonttollú
Gyurgyalag
Füsti fecske
Búbosbankák
Bíbic csibe
Csibéit védelmező bíbic
Kiskócsag
Etető füstifecske
Gyurgyalag vita
Szalakótát sokáig még csak nem is láttam, később messzire kellett utaznom ahhoz, hogy találkozhassam néhány példánnyal. Végül egy fiatal példányt sikerült megközelítenem, amint egy vakondtúrás "magasából" vadászott. Nem jó kép, de nekem mégis kedves.

Szalakóta
A gyurgyalagokról, búbosbankákról és jégmadarakról több bejegyzésben írtam. Az alábbi képet viszont még sosem mutattam. Érdekessége, hogy két képből raktam össze.

Jégmadarak
Őzekkel a szigeten és Turán is sokszor találkoztam. Kedves állataimnak sok szép élményt köszönhetek. Néhány korai képem róluk.






Itt még meg kívánom mutatni a nagy géppel és objektívvel készült első képeim egyikét, még 2007-ből. Tamással mentünk hajnali cserkelésre a szigeten. Sikerült meglepnünk egy pihenő őz csapatot, de  hirtelen kitörésük minket is váratlanul ért. Szinte csak ösztönből kaptam utánuk a gépet. A fotó tökéletlen, mégis szeretem, mert megőrzött valamit a menekülő állatok sebes futásának látványából.


Lakóhelyem közelében jó vadászterületek vannak. Itt volt alkalmam életemben először vaddisznót látni és fényképezni.






És persze az erdők királya, a fenséges gímszarvas is itt került először a szemem elé.





Nem volna teljes a leltár rókák nélkül, jóllehet, ezekről szintén írtam már önálló bejegyzéseket, ahol a most következő képek is láthatóak. Az első rókakölykök megpillantása és fotózása mindenkor felejthetetlen élmény marad számomra.





Az első felnőtt róka sokáig váratott magára, míg végre egyszer szerencsém volt lefotózni.


Ezzel nagyjából kikerekedett madár/természet fotózásom története. Áldom a jó sorsomat, hogy öregségemre ilyen csodálatos hobbyt találtam, amely fizikai és szellemi kihívást, állandó tanulást, élménydús szórakozást jelent számomra. Remélem, a képeim és írásaim viszont mások számára is közvetítik a természet szépségeit.

8 megjegyzés:

  1. Igen!!! Nagy öröm nézegetni, találkozni a természet szépségei el a csodás képeken keresztül! Köszönjük!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én köszönöm, hogy értékeled a képeimet kedves Csilla!

      Törlés
  2. Jó, hogy előkerültek a kezdetek, fantasztikusak!
    Persze tudom, hogy itt a blogon csak profi képek vannak megmutatva, de ha már az elején is ilyen jól ment a természetfotózás, akkor ezek nem is a kezdetek, hanem inkább a jó képek kezdetei :)
    És még mindig nagyon motiváló számomra ez a blog!
    Alig várom már, hogy én is ilyen gyönyörű fotókat készíthessek a madarakról meg állatokról. Amihez majd egy kicsit jobb felszerelés kell, de már most arról álmodozok :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jó véleményedet kedves Tünde. Kívánom, hogy ne lankadjon a lelkesedésed és az álmaid teljesüljenek.
      Hajrá!

      Törlés
  3. Gratulálok a szép fotókhoz! Ennél jobb elfoglaltságot,kellemesebb időtöltést nem is találhattál volna!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a gratulációt és a megerősítést kedves Ria!

      Törlés
  4. Viktória Jobbágy
    Túlzás nélkül állithatom, hogy ez valami grandiózus munka. Nagy segitség pl. a madarak esetében a tájékoztatás. Aki nem ismeri még annyira a madarakat (mint pl. én) itt megtalálja.Köszönöm és gratulálok.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viktória! Nagyon köszönöm kedves hozzászólását és örülök, ha képeim, írásaim valamennyire segítik Önt, valamint a természet rajongóit.

      Törlés