KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2015. január 27., kedd

Ölyv az esőben

Milyen ez a tél hó nélkül? Hát nem az igazi! Nemhogy a karácsony volt fekete minálunk, de azóta sem hullott egy árva hópihe sem. Hiába várom a fehér díszletet a fotóimhoz, csak az eső esik folyton folyvást már napok óta. Csúf, sötét fellegek takarják a Napot, fény alig szűrődik át rajtuk. Mit lehet ilyenkor fényképezni? Szinte semmit! Ha meg mégis akad valami, azt meg nem érdemes. Ez igaz a legutóbbi ölyv fotózásomra is. 
Esőben mentem etetni a leshez, s ha már kint voltam, beültem a kunyhómba egy kicsit nézelődni. Csak a cinkék jártak, azok is ímmel-ámmal. Sehol egy szajkó, vagy fakopáncs, de még a fácánok sem akartak előbújni a rejtekhelyükről.  
És egyszer csak feltűnt az egerész a csali mellett. Gyalogosan, lopakodva jött ki az erdőből. Gyanakodva tekintgetett körbe, aztán felbátorodva ráállt a húsra és tépkedni kezdte. Negyven percig tartott, amíg teletömte a begyét. Az eső meg csak esett, cseppjeiből bőven jutott az ablaküvegre is. A képek nem különösebbek, inkább csak dokumentálják az ölyvvel való újabb találkozásomat. Hóban ugyanez sokkal szebb lett volna. Vajon lesz-e még hó ezen a télen?










6 megjegyzés:

  1. Nálunk is elolvadt a hó nagy része és a szürkeség maradt utána. De reménykedjünk, hogy februárban még lehet egy kis havazás.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha már nálatok sincs hó, akkor ez nem is tél! Legalább februárban legyen és ne márciusban.

      Törlés
  2. Itt Pesten egyik este átváltott az eső havazásra, lett is reggelre vagy 3cm, de másnap délelőtt gyorsan elolvadt.
    Már azon is csodálkoztam, hogy este megmaradt, mert a hőmérő szerint +1C volt kint. Szép ez a madár és a tollazata is olyan egészséges, rendezett. Jól mutatnak rajta az esőcseppek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez az enyhe idő jót tesz a pénztárcánknak, de sok szép havas élménytől foszt meg mindnyájunkat. A mai gyerekek lassan már nem is tudják, mi a szánkózás!
      És nem ázott át a tollazata 40 perc alatt!

      Törlés
    2. Tegnap este gondoltam Rád, olyan szép fehérségbe borult minden. Mostanra meg nyoma veszett :(

      Törlés
    3. Nálunk is így volt, ráadásul el is utaztunk és mire hazaértünk már megint semmi hó!

      Törlés