KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. február 20., csütörtök

Hódok a szigeten?

Tamás értesülése szerint a Horányhoz közeli belvizes tavacskán hódok jelenlétére utaló nyomok találhatók. A hétvégén ennek jártunk utána. 
A holtágnak nincs közvetlen kapcsolata a szentendrei Duna-ággal, vizét csak a talajon keresztül átszűrve kapja. Most itt is alacsony a szint. A fagynak köszönhetően száraz lábbal tudtunk végigmenni az amúgy sáros parton.
Több, a víztől kiinduló járat látható a partoldalban...... és rágás nyomokat is találtunk.


Ez a karvastagságú, jellegzetesen kidöntött fa a legfőbb bizonyíték a hódok jelenlétére és munkálkodására.


Állatokat sajnos nem láttunk, így nem tudjuk, hogy jelenleg is élnek -e ott, de hogy valamikor jártak errefelé, az már bizonyos. Elhatároztuk, hogy többször kinézünk majd a területre az év folyamán.
A felfedező túra végeztével még kisétáltunk a kis ághoz. A csendes vízen kercerécék halászgattak. 


Nekem a kis géppel esélyem sem volt, de Tamás közelebb lopózva lőtt néhány képet a récékről.


A part menti fák szépen tükröződtek a nyugodt vízen. 


A szép idő és ez a kis reggeli kirándulás már a közelgő tavaszt idézte. 
...

Ez igen! Tamás sikerrel járt és le tudta fotózni a hódot, ha nem is ezen a helyen, de ennek közelében.
Gratulálok neki! Kuthán Tamás barátom fotóját - mint bizonyítékot a címben feltett kérdésre - örömmel adom közre.
2014. szeptember4 megjegyzés:

  1. Simán lehet,én a Kopaszi-gáton,és az Óbudai szigeten is láttam a rágást!Csak aztán nehogy úgy járjunk a hóddal,mint a kormoránnal!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekes, hogy te is láttad a nyomaikat más helyszíneken! Egyelőre örvendetesnek találom a hód megjelenését a Duna mentén, de káros is lehet, ha túlszaporodik. Az emberi beavatkozás hatása mindig kétséges.

      Törlés