KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. május 3., kedd

Lakótelep veszélyben

Mai határjárásomkor örömmel tapasztaltam, hogy ha a gyurgyalagok nem is, a parti fecskék már visszatértek és szép számban cikáztak a levegőben. Sőt, egy új fészkelőhelyükre is rátaláltam. Meglepő helyen. A település szélén építőanyagokat, kőzúzalékot, salakot, termőföldet deponálnak, hoznak-visznek. Egy régi homokdomb felét már elhordták és az így képződött falba sok-sok lyukat, fészekjáratot kapartak a kedves kis madárkák. 



Az új otthon program teljesen lázba hozta a fecskéket.


Egymással versengve tolongtak a fal közelében.




Egy lyukba hárman? 



Egy szusszanásnyi pihenő.


Egyikük modellt állt egy fotóhoz.


Az apró lábacskák alkalmasak a költőüreghez vezető alagútban közlekedésre és mégis elég erősek a sok homok kikaparására.


Vajon hol a párom? - mintha ezt jelezné a tekintet.


Kezdeti örömömet csakhamar aggodalom árnyékolta be: mi lesz, ha a homokdomb másik felét is el akarják vinni? Remélem, ezt majd csak az új nemzedék kirepülése után teszik meg. A magam szerény módján rajta leszek, hogy így legyen...

4 megjegyzés:

  1. Nagyon remélem én is hogy ott maradhatnak , mert sajnos én is azt tapasztalom ,hogy vannak nagyon gonosz emberek akik nem törődnek az állatvilággal. A tavalyi gyurgyalagjaim akik szuper helyen költhettek idén nem jöttek vissza , mert megbolygatta valaki a helyüket :(((((

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnálatos, ami a gyurgyikkal történt. Már beszéltem az illetékes természetvédelmi őrrel, megígérte, hogy intézkedik.

      Törlés
  2. Valóban sajnálatos ami a gyurgyalagokkal történt, reméljük a természetvédelmi őr intézkedik valóban. A fotók viszont szépek lettek, gratulálok!

    VálaszTörlés