KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2014. augusztus 14., csütörtök

A kastély és a Hold

Amikor az augusztus 10-én várható égi látványosságról, az ún. Szuperholdról tudomást szereztem, több más elképzelés után végül arra gondoltam, hogy Tura legfőbb nevezetességével együtt volna jó lefényképezni. Az Ybl Miklós által tervezett, 1883-ban épült Schossberger kastély azonban nehezen fényképezhető jó rálátással. Nekem sikerült egy megfelelő helyet találnom, ahol a valaha szebb napokat látott gyönyörű építmény tornyai jól mutatnak az esti égbolt előterében. 


Már csak a Holdat kellett volna mögé varázsolni. Erre azonban hiába vártam volna. Közelebb kellett mennem a kastélyhoz, innen viszont csak egyes épület részek voltak láthatóak a Holddal együtt.






A fenti képek augusztus 9-én készültek, nyolc óra tájban. Az igazi Szuperhold csak másnap, mintegy negyven perccel később kelt fel. Nagyobbnak nem tűnt ugyan az előző napinál, de a színe vöröses árnyalatú volt.



Ahogyan sötétedett, egyre fényesebbnek tűnt az égitest és már csak részlettelen fehér korongként tudtam lefényképezni.


A könnyű felhő foszlányok miatt szép udvara mutatkozott, de addigra már csak sejteni lehetett a kastély egyes részeit az egyre sötétebb környezetben. 


A Hold közben már a kastély fölé emelkedett, a további fényképezésnek nem volt értelme.
A képek 640 mm fókusztávolságú objektívnek megfelelő körülmények mellett készültek, két kép kivételével, amelyek már vágással lettek nagyítva.
...

A digitális technika segítségével utólag mégis sikerült "megalkotnom" az elképzelt fotót. :)


2 megjegyzés:

  1. Egyedi képek sikerültek, jó ötlet volt az épületrészlettel együtt fotózni a Holdat.
    300mm-es obi+1,4x-ező?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a véleményedet Erzsébet.
      A 100-400-as obim 400-on, 7D vázon.(1,6x400 mm).

      Törlés