KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2016. május 21., szombat

Jó tett helyébe ...

Vendéget fogadtam a héten. Valakit, aki még sohasem fotózott róka kölyköket és leghőbb vágya volt, hogy ezt megtehesse. Néhány barátomnak már megadtam a lehetőséget, kérésére neki sem tudtam nemet mondani.
Messziről jött, vonattal. Hajnali háromkor kelt, hogy hat órára itt lehessen. Fél hétkor értünk a kotorékhoz. Egy nagy, vörös (!) eb állt a lyukak között és a róka család kint felejtett maradékát falta. Rá kellett kiáltanom, hogy elijesszem. Kutya és kiáltozás a rókatanyán nem jelent jót. Sajnos, ez be is igazolódott.
Normál esetben nyolc órára már meg lettek volna a képek, de vendégem csalódott hangvételű üzeneteiből értesültem, hogy tízig még egyetlen kölyök sem mutatkozott. Akkor végre pár percre kijött kettő, készülhetett néhány kép. Én magam is megkönnyebbültem, hogy végre teljesült a nagy álom.
Persze, evés közben jön meg az étvágy, az elszánt fotós további képeket szeretett volna. Megegyeztünk, hogy bármeddig maradhat, ha megelégelte a várakozást, húsz perc alatt kisétálhat az állomásra, az összecsukható székemért én meg majd kimegyek valamikor. Így is történt. Háromig ült a kotoréknál a vendég és ezalatt 150 képet készített magányos, vagy párosan pózoló kis rókákról. Nyolc és fél óra ücsörgés egyvégtében: tiszteletre méltó teljesítmény! 
Már a vonaton ülve nézegette a fotóit, amikor értesített, hogy végzett.
Erősen felhősödött, eső készülődött. Csak nem hagyom ázni a székemet! Fél ötre értem a helyszínre.
Alig hittem a szememnek: az egész napos eseménytelenség után tíz kölyök játszott önfeledten a kotoréknál! Nem tévedés, megszámoltam őket.
Akkora volt a hancúrozás, hogy riadalom keltés nélkül beülhettem a fedezék mögé és elkészíthettem az idei legjobb róka kölyök fotóimat.





















Néhányuknak kalandozni támadt kedve és felfedező útra indulva egészen a közelembe jöttek.







Hihetetlen érzés, felejthetetlen élmény közvetlen közelből egy gyanútlan kis állat szemébe nézni ! 
Furcsa nap volt: segítettem valakinek, hogy egy nagy álmát valóra váltsa, egész nap izgultam érte, hogy ez sikerüljön. Ha tovább maradt volna, ezzel az élménnyel és hasonló képekkel ő lett volna gazdagabb. De a sors így akarta. A mesékből tudjuk: "Jó tett helyébe jót várj!" 
És bár a jó cselekedetem elnyerte jutalmát, kijelentem, hogy további rókáztatást NEM VÁLLALOK! Meg amúgy is elmentek már a kis ravaszdiak...

18 megjegyzés:

  1. Fantasztikus lehetett! Csodásak a fotók is !

    VálaszTörlés
  2. Elképesztően jó felvételek, a második olan tipikus "kis Vuk".
    Bizony én is bekunyerálnám magam "vendégnek", hanem 700 km-re lennék tőled. De talán a rókák minden évben ugyanott "fészkelnek", így talán jövő évben összejöhet, ha arra felé járnánk ezidő tájt. Nekem is álom lenne. üdv

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy tetszenek a képeim. Tudod, az én koromban már nem tehetek könnyelmű ígéreteket. :)

      Törlés
  3. Jajj nagyon szépek , aranyosak !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint a kis kutyák, csak nehezebb őket fényképezni. :)

      Törlés
  4. Remek fotók erről a játékos kis állatokról.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm és örülök, hogy nem csak az állatkák tetszenek, hanem a fotóim is.

      Törlés
  5. Csodás fotók egy mesés élményről! :)

    VálaszTörlés
  6. Fenomenális fotók! És nagyon szuper az összes idei rókás bejegyzés (persze nem csak a rókásak), gratulálok! :)
    Megtérült a rengeteg munka és energia.
    Nekem sajnos nem jött össze idén a kis rókázás, de nem panaszkodom, mert van bőven más téma, ami kárpótol :)
    További szép fényeket és szerencsés találkozásokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm kedves Tünde. Neked is szép élményeket és fényeket kívánok.

      Törlés
  7. Mindig ámulva nézem a rókás képeidet és abban reménykedek, hogy egyszer majd nekem is sikerül itthon rókát fotóznom.:-)

    VálaszTörlés
  8. A kölyök rókáknál talán nincs is hálásabb, kedvesebb fotó témám. Mindig nagy öröm a fényképezésük. Neked is sikerülni fog, csak találnod kell egy kotorékot. A többi már csak szórakozás.

    VálaszTörlés
  9. Nagyon szép fotók, gratulálok!
    Remélem egyszer majd nekem is sikerül lefotóznom a róka kölyköket :-)

    VálaszTörlés
  10. Hálás köszönet az oldalak belinkeléséért, mert igazán élvezetes végig nézni ezeket a kis játékos ravaszdikat, jó képek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, hogy értékelted a történeteket és a fotókat.

      Törlés