KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2012. május 30., szerda

A harcos feketerigó

A tükrös üveg, amely jó szolgálatot tesz a leskunyhómnál, a turai háznál újabban sok bosszúság forrása. A kertre néző, használaton kívüli ajtón korábban cinke, aztán balkáni gerle, most pedig egy feketerigó kopogtat. Az első esetekben értetlenül álltam a jelenség előtt, illetve azt feltételeztem, hogy fészekrakás céljából akartak a szárnyasok a tükröződő bokrok közé jutni. A feketerigó viselkedése viszont felnyitotta a szemem: vetélytársat lát a tükörben és kitartóan támadja, próbálja őt elűzni a területéről. Egy közeli tujánkba fészkeltek a rigók. Amíg a tojó a fészken ült, a hím madár a családja védelmében kitartóan üldözte tükörképét. Alig pirkadt, már megkezdte zajos harcát. Rendszerint erre ébredtem. Majd, ha etetnek, nem lesz már ereje küzdeni - gondoltuk a feleségemmel, de csalódtunk. Délutánonként akkor is megjelent. Aztán végre felcseperedtek a kis rigók, kiugráltak a fészekből és a rigó elmaradt. Az asszony végre rendet csinálhatott: megtisztította az üveget, lesöpörte a teraszról a rigó sűrűn potyogtatott végtermékét és megtörölgette az ajtó előtti díszpálmát.

Aztán pár nap nyugalom után ismét megjelent a fekete madár és újra kitört a háború közte és a tükörképe között. Csak nem másodköltésre készül a rigó? Vagy csak sportból kakaskodik újra?

Rigó a pálmaággal - nem a béke jelképe!
Földharc
Légi harc



13 megjegyzés:

  1. Érdekes jelenség:-) Ha emberi szemmel nézzük, szegény rigónak igazi rémálom lehet a kitartó vetélytárs aki soha nem adja fel a harcot.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is sajnálom szegényt és eltakartam volna az üveget, de az asszony nem engedte. Nehogy má' a szomszédok újságpapírt lássanak az ajtónkon! :)

      Törlés
  2. Érthető a jelenség oka. Erzsébetnek igaza van. Kitartó az ellenfél. Az bizony csak akkor fogja feladni a harcot, ha Ő maga is :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szegény rigó a csöpp eszével ezt soha nem fogja megérteni. :)

      Törlés
  3. Macskánk is állandóan vetélytársat látott a tükörképében, azért neki a tükör nem természetes elem, érthető, hogy érthetetlen :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem gondoltam volna, hogy ez macskával is előfordul. Állati ésszel a virtuális kép felfoghatatlan lehet.

      Törlés
  4. Nekem is pont most itt repdes a fekete rigó az ajtóná. Összepiszkítja az ajtóablaküvegét és a teraszt is. Az udvaron van egy fenyőfa láttam oda hordták a fészket. Csak mit tegyek ,hogy ne piszkítcson. Próbáltam seprűvel hessegetni idő után újra itt repdes. Kicsit nagyon idegesítő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A mi módszerünk: kívülről letakarjuk az üveget egy függönnyel.

      Törlés
  5. Igen, valószínű ismét védi a területét, többször is költ tojásokat most, h a kicsik már elhagyták, jöhet az újabb adag kis rigó. :) Védett faj, mi nem bántjuk őket... sőt!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a hozzászólást. Sok szép rigós-madaras élményt kívánok Önnek.

      Törlés
  6. Kedves Imre! Nálunk a macskánkat üldözi a rigó. Egész nap üvölt és megy utána. a Macsek meg nagy bambán néz a madárra. napok óta ez megy.Nagyon zavaró!! Mit lehet tenni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Elnézést Endre elnéztem a nevét szemüveg nélkül :-)

      Törlés
    2. Kedves Ismeretlen! A rigó fészke ott lehet a közelben és a macska azt veszélyezteti a madár szerint. A megoldás: be kell vinni a cicát a házba.

      Törlés