KEDVES LÁTOGATÓ! ÜDVÖZLÖM ÖNT! NEVEM

Saját fotó
Lakhelyem: Szigetmonostor és Tura, Pest megye, Hungary
Nyugdíjas vegyészmérnök vagyok, aki öregségére a természetben (és a fotózásban) leli örömét. Hogy miért? Az okot legkedvesebb költőm, Áprily Lajos csodálatosan szedte versbe. "Ámulni még, ameddig még lehet,/ amíg a szíved jó ütemre dobban,/ megőrizni a táguló szemet,/ mellyel csodálkoztál gyerekkorodban./ Elálmélkodni megszokottakon:/ az andezitre plántált ősi váron,/ virágokon, felhőkön, patakon,/ az azúrban kerengő vadmadáron,/ a csillagon, ha végtelen terek/ hajítják át a késő-nyári égen./ S ámulva szólni: Most voltam gyerek./ S vén volnék már – s itt volna már a végem? /" ( Remélem, hogy lesz még időm a természet néhány csodájának felfedezésére.)

2011. augusztus 5., péntek

Az Öreg

Már akkor megcsodáltam a később Öregnek keresztelt őzbak agancsát, amikor először megláttam egy pillanatra. Ezen a számomra kedves, szép fényekkel világított hangulat fotón is látszik fejdíszének imponáló mérete.


Azóta többször kerestem és sikerült is mindig egy-egy lépéssel közelebb kerülnöm hozzá - talán három fotóm készült róla - de ébersége miatt nem eléggé. Pedig többnyire ugyanott tanyázik, egy nehezen megközelíthető ritkás nád szigetben. Bármennyit is csiszolódott cserkelési tudományom az évek során, nem tudom a kellő távolságba lopni magam. Igaz, hogy segítői is vannak, néhány suta, melyek előőrsként hamar felfedeznek és riasztják. Kiismerte már az emberek ügyeskedését: a sípra megugrik.
A vadászok is fenik a fogukat a trófeájára, de annyira dörzsölt, hogy minden kísérletet túlél. Nyolc év körülinek becsülik az életkorát és azt gondolják, ha így folytatja, akkor végelgyengülésben fog kimúlni.
Nem csoda hát, ha erős ambíció fűt, hogy "csak azért is" becserkésszem.

Tegnap délután szerencsét próbáltam. Borús idő és jó szelem volt. Már a kukoricás után óvatosan lépkedtem és az utat szegélyező nádszálak között tekingettem ki a búvóhelye melletti magas fűvel borított folyosóra. Megállt bennem az ütő, amikor megpillantottam. Egy sutát követett a rejtő színű magas fűben.


Alig vártam, hogy jobban mutassa magát.


A suta ide-oda járkált, el-el tűnt, a bak meg keresgélte. Az egyetlen út menti fiatal fűzfa törzse mögé igyekeztem, mert onnan jobban beláttam a terepet, de megtorpantam, mert felém nézett. Már megint lebuktam volna?!

Szerencsére nem, amikor másfelé nézett, gyorsan bevágódtam a fedezékbe. A suta nyomát szaglászva közelebb jött.


Örültem a kivételes lehetőségnek, csodáltam szép fejdíszét, de levegőt is félve vettem, nehogy eláruljam magam és megtörjem a varázst. A kukoricás szélén érte utol a nőstényt.


Az csak kérette magát, lovagjára ügyet sem vetve irányt váltott és visszafelé indult. A bak utána.


Az Öreg már kezdett hangulatba jönni, de a suta nem állt meg.


Valahogyan megint lerázta udvarlóját és eltűnt a nádban. Az öreg baknak megint csak a keresgélés öröme jutott...


A síp ott lapult a zsebemben, ha használom, talán most nem ugrik meg... Sokáig haboztam, de végül nem kockáztattam. Már többre vágytam, mint egy igazán közeli kép az Öregről. Már az akciót akartam! Nagyravágyásom el is nyerte méltó büntetését: a bak a sutáját követve végképp odébbállt. :)
Lehet, hogy többé nem látom az idős lovagot. Hacsak az idei új szerelem nem veszi el végképp az eszét... Talán a kapuzárási pánik...Esély van rá, mert, amint tudjuk: öreg őzbak nem vén őzbak! :)

7 megjegyzés:

  1. Kitartásod ismét meghozta jutalmát ezzel az "öreg"ről készült érdekes, szép képsorozattal!
    Az előző bejegyzésedet, amelyben több önálló őzszeméllyel ismerkedhettem meg, később néztem végig, ezért most oda nem írtam külön megjegyzést.

    VálaszTörlés
  2. Kiváló példa arra, hogy a kitartás előbb-utóbb meghozza a gyümölcsét! Biztos összejön majd az akció is! Én drukkolok! :)

    VálaszTörlés
  3. Kedves Endre, bocsánat most én kérdeznék ezen az úton mert nem látok a profil adatok között megadott direkt e-mail címet hozzád. Próbálgatok egy új "folyamatot".
    Ha az én blogomban hagysz kommentet és én arra válaszolok akkor kapsz róla egy külön e-mailt is vagy csak a blogban látod a válaszomat ha később visszalátogatsz? Előre is köszönöm a választ. Sokat segítene, hogy ne csináljak valamit feleslegesen ha esetleg mégsem működik. Üdv

    VálaszTörlés
  4. Jenőnek: köszönöm szépen a méltatást, de azért jó adag szerncse is kellett!

    VálaszTörlés
  5. Miklósnak:
    1) Bár a próféta vezette volna kezed, mikor ezt a jóslást gépelted! :)
    2) Sajnos, csak visszanézéskor láthatók a válaszok, nincs külön email.
    Egyébként: endre4@gmail.com

    VálaszTörlés
  6. :)
    Köszönöm a visszajelzést akkor amit kigondoltam ezek szerint nem működik. :(
    Pedig jó lenne ha ezt is megoldanák az oldal fejlesztői.

    VálaszTörlés
  7. Egytértek veled, én is hiányoltam annakidején.

    VálaszTörlés